KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
kaleidoskop

Starobylé podzemní ulity dávají chuť pravému francouzskému šampaňskému

V jeskyních hluboko pod zemí ve francouzské oblasti Champagne leží tisíce ulit, které jsou staré až 45 milionů let. Vědci je považují za „vzácné a jedinečné“ a mají podle nich vliv i na celosvětově proslulou chuť zdejšího slavného šumivého vína.

...

Působivá podzemní galerie

„Tak to je můj ráj,“ říká Patrice Legrand, který je jedním z výrobců šampaňského vína a majitelem jeskyně s ulitami Cave aux Coquillage v regionu Montagne de Reims na severovýchodě Francie.

55letý Legrand vinici koupil počátkem 90. let minulého století a ve svém volném čase se také zabývá paleontologií. Na svých pozemcích proto odkryl rozlehlé jeskyně, které zpřístupnil veřejnosti.

V prostorách v délce asi 250 metrů se zde nacházejí uvízlé v silné vrstvě vápence tisíce zachovalých ulit. Příčina jejich uvěznění do vápence zůstává neznámá.

Kromě drobných mušlí a hlavonožců, z nichž některé mají jen nepatrnou velikost, ale přesto je Legrand pečlivě očistil a identifikoval, zde můžete vidět také krásné velké spirálovité ulity plže druhu Campaniles giganteum, které mají tvar trubice o délce 40 až 60 centimetrů.


V geologickém období Lutecia, které na Zemi panovalo před 47,8 až 41,2 miliony let byl podle Legranda region Champange zaplaven teplým mořem a vládlo zde tropické klima.

Nejedná se o fosilie v pravém slova smyslu, protože ve skutečnosti nejsou zkamenělé. Jednolitost vápencové skály a nepropustná vrstva jílu zajistily jejich perfektní ochranu,“ vypráví Legrand ve své galerii, která leží až 28 metrů pod zemským povrchem a ukazuje, jak jsou ulity uvnitř hladké a mají dokonce zachovalý svůj původní perleťový lesk.

Souvislost se šampaňským

Legrand v jeskyních identifikoval asi 300 druhů ulit a jeho úsilí zaujalo francouzské a belgické vědce. „Toto místo nám umožňuje nahlédnout do dávné minulosti,“ říká k jeskyním Dider Merle z pařížského Muzea přírodní historie, který jeskyně již několikrát osobně navštívil.


„Tato lokalita je výjimečná díky velkému množství zachovalých zástupců druhu Campaniles giganteum, což nám pomáhá pochopit vývoj měkkýšů, životní prostředí a biodiverzitu v tomto období,“ tvrdí Merle a dodává, že „v důsledku urbanizace již není z tohoto období zachováno mnoho lokalit a je proto naší povinností toto vzácné geologické bohatství chránit.“

Do jeskyní, kde se místo lahví se šampaňským vystavují starobylé ulity, se jenom za loňský rok přišlo podívat 7000 zvědavých návštěvníků.

Legrand ulity neúnavně doluje již od roku 1997 a používá k tomu převážně běžné nástroje, jako je například elektrická sbíječka.

Sousedé mu přezdívají „Horník“, protože ve svých chladných podzemních prostorách tráví mnoho času. „Zásoby ulit jsou nevyčerpatelné a to mě trochu děsí. Nebudu schopen je všechny vykopat. Něco budu muset nechat budoucím generacím,“ říká o svém koníčku Legrand.


Kromě prohlídky jeskyní s průvodcem mají turisté možnost ochutnat víno, aby lépe porozuměli souvislostem mezi mořskými sedimenty, vinicemi a místním šampaňským vínem. Hlavní roli zde pochopitelně hraje majitelova vlastní značka vína Legrand Latour.

Ulity obsahují mořský jód, který uvolňují pouze při svém rozpadu,“ vysvětluje Legrand, který nabízí vlastní speciální druh šampaňského s nízkou hladinou cukru.

Proto si naše víno na talíři tak dobře rozumí se současnými příbuznými mořskými tvory dávných měkkýšů, jako jsou například ústřice,“ dodává s úsměvem nadšený vinař a paleontolog v jedné osobě.


Autor: jil

Zdroj: The Local

Foto: AFP

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek