KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
kaleidoskop

Studie: Vegetariáni jsou náchylnější k duševním poruchám

Výhradně veganská strava je v rámci tradičních lidských kultur něčím, co nebylo v minulosti nikdy zaznamenáno. Tento druh stravování totiž neposkytuje žádný vitamín B12, díky němuž jsou produkty živočišného původu pro člověka velice důležité a nikdy je proto ze svého jídelníčku dobrovolně nevynechával. Podle nové studie může vegetariánství a veganství vést k duševním poruchám. Nebo je jejich následkem?

...

Vegetariáni trpí depresemi, v péči o tělo jsou však svědomitější

V posledních letech je trendem jíst více rostlin a méně zvířat. Vyzývají k tomu mnozí ochránci zvířat i lidé zabývající se zdravým životním stylem. Podle nich je to šetrnější jak k nám samým, tak i k planetě. Je to ale pravda? Některé složky, které nám živočišné produkty poskytují, jsou pro tělo velice důležité. Například vitamín B12 je důležitý pro správnou činnost mozku.

Nová observační studie s názvem „Vegetariánská strava a duševní poruchy: výsledky reprezentativního průzkumu“ popisuje vliv změny stravy na duševní zdraví. Jedná se o studii provedenou v Německu, která je založena na retrospektivním observačním výzkumu. Pokud jste vegetariánem, nemusí to ale nutně znamenat, že budete duševně nemocný.

Všechny prozatímní studie, až na výjimku 2 studií provedených v minulosti, poukazují na to, že je vegetariánství propojeno s vyšším výskytem deprese, úzkosti a poruch příjmu potravy. Všeobecným trendem je to, že vegetariáni a vegani nejsou tak duševně zdraví, jako lidé, kteří živočišné produkty jedí. 

Vegetariáni jsou však podle výzkumů zároveň vzdělanější, panuje u nich menší pravděpodobnost, že budou kouřit nebo pít alkohol a lépe se starají o svou fyzickou kondici i kvalitu potravin, které konzumují.


Zkoumáno bylo až 4 000 osob

Nová studie nevyužila klasických krátkých dotazníků, ale klinických rozhovorů respondentů se zkušenými psychology a lékaři, z nichž každý trval v průměru 65 minut. Studie se zúčastnilo celkem 4 000 lidí, kteří byli rozděleni na základě věku, vzdělání, pohlaví i místa bydliště (venkov, město). Jednalo se o dospělou populaci do 65 let.

Výzkumníci se zabývali především depresivními poruchami, úzkostmi, somatoformními poruchami (zdravotní úzkost, hypochondrie) a poruchami příjmu potravy. Bylo zjištěno, že ve srovnání s běžnou populací je u vegetariánů vyšší pravděpodobnost, že budou mít duševní poruchu, a to až v trojnásobně vyšší míře.

Výsledky dále ukazují, že lidé, u kterých byla identifikována některá z poruch, spotřebovávají daleko méně masa než lidé bez duševních poruch. Co se týče spotřebovávání potravin, jako je ovoce, zelenina, ryby nebo rychlé občerstvení, zde nebyly žádné zásadní rozdíly zaznamenány.


Vegetariánství může být následkem poruchy, nikoliv příčinou

I když se tento článek zabývá tím, že vegetariáni více trpí duševními poruchami, existuje teorie, že vegetariánství není kauzální, tedy že není skutečnou příčinou. 

Poruchy mívají svůj původ často už v raném dětství, projevují se však až časem. Vegetariánství je tak často naopak spíš následkem některé z poruch. Někteří pacienti totiž uvedli, že se stali vegetariány proto, aby měli záminku k omezení jídla a nemuseli se stravovat na veřejnosti, což jim činí potíže.

Vegetariánství jde s duševními poruchami ruku v ruce, může být jejím následkem, ale zároveň může poruchu nadále zhoršovat. Problémy může způsobovat nedostatek omega 3 mastných kyselin, vitamínu B12, zinku i kreatinu, který je v mase přítomen.


Autor: ElS

Zdroj: Psychology Today

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (2 příspěvků)

Komentáře (2)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek
Ehm, to jaksi není nová studie - viz uvedený zdroj
Jsem přes dvacet let vegetariánka. A úzkosti fakt mám, z těch bezohledných lidí, co sežerou vše co se hýbe, bez ohledu na přírodu. Z lidí bez soucitu a myslících jen na sebe. A z lidí píšící tyto články. Ano jsem duševně chorá. Díky Bohu.