KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
nazory

Luxusní české máslo

Je nutné, aby Češi zabíjeli kvůli zlevněnému máslu v akci? Pojďme počítat.

...

Zatímco takový bochník chleba v průběhu deseti let zdražil o 4 Kč, máslo, a za ním stojící současná jakástakás hysterie (z části pochopitelná; i JÁ jako mileniál se pamatuju, když jsem začínal nakupovat a stálo o polovinu míň), lup – z regálu na vás koukala krásná cenovka 60 Kč. Proč? Od roku 2005 do 2015 kontinuálně postupovala inflace a za kilo žlutého kvádru jste postupně platili 104 až 143 korun. Minulý rok však cena poskočila o tu samou částku, co za dekádu, přičemž od letošního června tady máme půlstovičku za čtvrt kila a číslo roste zvesela dál. Do cíle má dojít při peněžní hodnotě 70Kč za 250 gramů. Pro uklidnění věděním se podíváme na důvody, matematiku i prognózy, které nakonec ukáží, že hlavní problém České republiky máslo není.


Cena čehokoli je závislá na nabídce a poptávce. Pokud stoupá, může to být způsobeno jejich snižováním a zvyšováním v tomto pořadí. V případě našeho žlutého problému se jedná o obojí. Lidé po vlně preferování margarínu a nízkotučných náhražek přecházejí na opravdová másla až ghí, které se dodatečně přepouští, až zbyde dokonalý bezvodý tuk.

Důvod můžeme hledat v nevoli vůči jakýmkoli emulgátorům, stabilizátorům, konzervačním látkám, antioxidantům, barvivům a regulátorům kyselosti, jakožto pomocné chemii v levných náhražkách typu RAMY, aby to mělo alespoň nějakou barvu a chuť.


Vzhledem k lokálním trendům v hospodářství se karta obrací, čili poptávka roste a výrobci mohou zvedat cenu. Bohužel je zvýšená až příliš vnímatelně (což výrobci přirozeně nechtějí), kvůli zatím nižší výrobní kapacitě. Mlékárenský průmysl totiž pragmaticky přešlechtil v předchozím období svoje krávy, aby dávaly nízkotučné mléko vhodné do margarínu. Teď musí chovy vyměnit (rozumněj pravděpodobně vybít a snad ekologicky-ekonomicky nějak zužitkovat), aby se skot opět mohl pyšnit vysokoprocentními cecky.

Jakub Černý z Forum24 vtipně poznamenává, že k vyššímu zájmu o máslo přispívají paradoxně i Číňané. Paradoxně proto, že navzdory geneticky podmíněné intoleranci na laktózu v dospělém věku kupují (a investují) od celé Evropy. Tedy nebojte se, zdražuje se všude. Navíc největšího vývozce mléčných komodit na světě, Nový Zéland, postihlo špatné počasí a úroda je zasažena (škatulka nižší nabídka). Ceny jdou nahoru v celé EU i jinde po zeměkouli.


Za dálší: ekonomická stabilita malého Česka je dost závislá na unijních dotacích, jež, staň se vodou na mlýn Okamurův či jiných tlučhubů, „spolykali“ přistěhovalci. Obvyklé dvě třetiny se musí dále dělit a Německo nebo Francie zametají u vlastního prahu. Přičtěte k tomu stupidní EET, umělé oslabování koruny kvůli lepšímu exportu a přípravě (špatně strategicky provedené) na eventuální přijetí eura (poděkujte Zemanovi, který do ČNB tyto spekulanty dosadil), a obraz se vám vyjeví tradičně mnohem komplexněji, než za komunistů bylo líp.

Mediálně vděčný a jiný (viz. rozkošně plebejské video) šok je logický, nicméně vyšší mzdy doprovázející standardní inflaci cenu částečně vyrovnají a až se zvýší nabídka, bude zase v normě. Žravost není na místě, protože když lidé budou nakupovat válečné zásoby, nabídka se opět sníží a cena bude ještě větší. Tak jako tak, průměrná spotřeba másla je u nás 5,5 kila ročně na občana, což dává neuvěřitelných 440 korun ročně navíc. Maximálně si dovedu představit pětičlennou rodinu, která se tím láduje od rána do večera, jak zaplatí o tři tisíce oproti normálu neboli 250 měsíčně. Mazec!

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (1 příspěvků)

Komentáře (1)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek
Je to hrozný, tuhle jsem viděla v akčním letáku zlevněné máslo v Kauflandu, jelikož tam čas od času jezdím na nákup, tak jsem tam zrovna v době této akce nakupovala, a nevěřila bych svým očím. O máslo tam byla pomalu rvačka..