KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
nazory

Luxusní české máslo

Je nutné, aby Češi zabíjeli kvůli zlevněnému máslu v akci? Pojďme počítat.

...

Zatímco takový bochník chleba v průběhu deseti let zdražil o 4 Kč, máslo, a za ním stojící současná jakástakás hysterie (z části pochopitelná; i JÁ jako mileniál se pamatuju, když jsem začínal nakupovat a stálo o polovinu míň), lup – z regálu na vás koukala krásná cenovka 60 Kč. Proč? Od roku 2005 do 2015 kontinuálně postupovala inflace a za kilo žlutého kvádru jste postupně platili 104 až 143 korun. Minulý rok však cena poskočila o tu samou částku, co za dekádu, přičemž od letošního června tady máme půlstovičku za čtvrt kila a číslo roste zvesela dál. Do cíle má dojít při peněžní hodnotě 70Kč za 250 gramů. Pro uklidnění věděním se podíváme na důvody, matematiku i prognózy, které nakonec ukáží, že hlavní problém České republiky máslo není.


Cena čehokoli je závislá na nabídce a poptávce. Pokud stoupá, může to být způsobeno jejich snižováním a zvyšováním v tomto pořadí. V případě našeho žlutého problému se jedná o obojí. Lidé po vlně preferování margarínu a nízkotučných náhražek přecházejí na opravdová másla až ghí, které se dodatečně přepouští, až zbyde dokonalý bezvodý tuk.

Důvod můžeme hledat v nevoli vůči jakýmkoli emulgátorům, stabilizátorům, konzervačním látkám, antioxidantům, barvivům a regulátorům kyselosti, jakožto pomocné chemii v levných náhražkách typu RAMY, aby to mělo alespoň nějakou barvu a chuť.


Vzhledem k lokálním trendům v hospodářství se karta obrací, čili poptávka roste a výrobci mohou zvedat cenu. Bohužel je zvýšená až příliš vnímatelně (což výrobci přirozeně nechtějí), kvůli zatím nižší výrobní kapacitě. Mlékárenský průmysl totiž pragmaticky přešlechtil v předchozím období svoje krávy, aby dávaly nízkotučné mléko vhodné do margarínu. Teď musí chovy vyměnit (rozumněj pravděpodobně vybít a snad ekologicky-ekonomicky nějak zužitkovat), aby se skot opět mohl pyšnit vysokoprocentními cecky.

Jakub Černý z Forum24 vtipně poznamenává, že k vyššímu zájmu o máslo přispívají paradoxně i Číňané. Paradoxně proto, že navzdory geneticky podmíněné intoleranci na laktózu v dospělém věku kupují (a investují) od celé Evropy. Tedy nebojte se, zdražuje se všude. Navíc největšího vývozce mléčných komodit na světě, Nový Zéland, postihlo špatné počasí a úroda je zasažena (škatulka nižší nabídka). Ceny jdou nahoru v celé EU i jinde po zeměkouli.


Za dálší: ekonomická stabilita malého Česka je dost závislá na unijních dotacích, jež, staň se vodou na mlýn Okamurův či jiných tlučhubů, „spolykali“ přistěhovalci. Obvyklé dvě třetiny se musí dále dělit a Německo nebo Francie zametají u vlastního prahu. Přičtěte k tomu stupidní EET, umělé oslabování koruny kvůli lepšímu exportu a přípravě (špatně strategicky provedené) na eventuální přijetí eura (poděkujte Zemanovi, který do ČNB tyto spekulanty dosadil), a obraz se vám vyjeví tradičně mnohem komplexněji, než za komunistů bylo líp.

Mediálně vděčný a jiný (viz. rozkošně plebejské video) šok je logický, nicméně vyšší mzdy doprovázející standardní inflaci cenu částečně vyrovnají a až se zvýší nabídka, bude zase v normě. Žravost není na místě, protože když lidé budou nakupovat válečné zásoby, nabídka se opět sníží a cena bude ještě větší. Tak jako tak, průměrná spotřeba másla je u nás 5,5 kila ročně na občana, což dává neuvěřitelných 440 korun ročně navíc. Maximálně si dovedu představit pětičlennou rodinu, která se tím láduje od rána do večera, jak zaplatí o tři tisíce oproti normálu neboli 250 měsíčně. Mazec!

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek