KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

10 faktů o raw stravě

Raw strava, nazývaná také raw food, si získává stále větší oblibu. Není divu, raw food slibuje zdraví, energii i štíhlou linii. Co je raw strava? Co nás čeká, pokud, se rozhodneme pro raw stravu? Podívejme se na deset faktů o raw stravě.

...

1. Fakt – vyznavači raw stravy nejsou pouze vitariáni

Existují různé směry raw stravy, jedno však mají společné. Při raw stravě se konzumují pouze tzv. živé potraviny, to znamená tepelně nezpracované potraviny nebo potraviny, u kterých byla použita maximální teplota 42° Celsia. Vyznavači raw stravy upravují potraviny namáčením, klíčením, mletím, drcením, mixováním, sušením, fermentováním. Někteří vyznavači raw stravy konzumují pouze syrovou zeleninu, ovoce, oříšky, semínka, naklíčená obilná zrna, naklíčené luštěniny, mořské řasy, za studena lisované oleje bylinky, koření, to znamená pouze rostlinnou stravu. Někteří vyznavači raw food konzumují také nepasterizované mléko, syrové maso, syrové ryby i syrová vejce.

2. Fakt – raw strava detoxikuje vaše tělo a posílí váš imunitní systém

Syrová strava je plná vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů, vlákniny a dalších potřebných látek pro tělo. Některé nezbytné látky, jako je např. vitamín C, je možné tělu dodat pouze konzumací tepelně neupravených potravin. O vitamínu C je známé, že posiluje náš imunitní systém, méně známé je, že tento vitamín se varem ničí. V jídelníčku mnoha lidí je nedostatek zeleniny, ovoce, zato je v ní nadbytek sacharidů a tuků, což přináší nemalé zdravotní problémy.

Kromě toho se v těle hromadí toxické odpadní látky vzniklé při biochemických procesech v těle. Vitariánská raw strava obsahuje hodně zásadotvorných potravin, kterých je ve stravě mnohých lidí nedostatek. Vitariánská raw strava obsahuje potraviny, které jsou ideální pro detoxikaci těla. Tato strava vám dodá energii tím, že očistí vaše tělo, dodá mu dostatek enzymů, některých vitamínů a dalších látek a posílí váš imunitní systém. Bez silného imunitního systému není možné mít hodně energie. Silný imunitní systém vás chrání před mnohými nemocemi.


3. Fakt – raw strava obsahuje velké množství enzymů

Enzymy jsou katalyzátory všech biochemických procesů v těle. Enzymy jsou citlivé na teplo, pří teplotě nad 45°Celsia se většina enzymů ničí. Naše tělo si dokáže vyrobit samo pouze menší část enzymů, která je pro něho nedostatečná. Enzymy je proto třeba tělu dodávat konzumací syrové zeleniny, ovoce.

4. Fakt – raw strava neobsahuje chemické látky

Konzervanty, zvýrazňovače barvy, vůně, chuti, chemicky vyrobená náhradní sladidla a další chemické látky, které našemu zdraví neprospívají, v raw stravě nenajdeme. Raw strava znamená konzumaci potravin v co nejpřirozenějším stavu. Z tohoto důvodu zastánci tohoto alternativního směru stravování konzumují pouze potraviny bez přidaných chemických látek a potraviny, které nejsou ošetřené žádnými chemickými přípravky.

5. Fakt – zdravotní potíže vyplývající z nadbytku vlákniny

Naše tělo potřebuje vlákninu, při jejím nedostatku si koledujeme o zdravotní problémy. Zdravotní potíže můžeme mít také v případě nadbytku vlákniny, který získáme přechodem na raw stravu. Naše tělo se nám odmění nadýmáním plynatostí, bolestmi břicha, pocitem plnosti a průjmy. Vláknina zpomaluje vstřebávání všech látek a podporuje střevní peristaltiku. Při nadbytku vlákniny se některé důležité látky pro naše tělo projdou trávicím traktem, aniž by se stihly vstřebat. Naše tělo tyto potřebné látky nedostane, což se projeví po určité době zdravotními problémy. Tyto problémy jsou větší při náhlém přechodu na raw stravu.

6. Fakt – bílkoviny a některé další potřebné látky se hůře vstřebávají z rostlinných zdrojů

Mnozí vyznavači raw stravy jsou vitariáni, což znamená konzumaci potravin pouze rostlinného původu. Rostlinná strava sice obsahuje velké množství bílkovin, železa, vitamínu B12, vápníku, avšak naše tělo je schopné využít tyto látky z rostlinných zdrojů pouze v omezené míře. Výsledkem je nedostatek těchto látek a následné zdravotní potíže. Někteří vyznavači raw stravy tvrdí, že když kráva získává bílkoviny z trávy, může je získávat i člověk. Tito vyznavači opomíjejí skutečnost, že mezi stavbou žaludku krávy a dalších přežvýkavců a stavbou našeho žaludku je podstatný rozdíl. Žaludek přežvýkavců je na rozdíl od našeho žaludku přizpůsoben na trávení výhradně rostlinné stravy.


7. Fakt – některé živiny naše tělo lépe vstřebá z tepelně upravených potravin

Syrová strava je známá jako bohatý zdroj vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších potřebných látek. Avšak některé látky se naopak lépe vstřebávají z tepelně upravených potravin, jako jsou některé druhy aminokyselin, které se lépe vstřebávají po tepelně úpravě. Dalším příkladem je lykopen obsažený v rajčatech. Lykopen je silný antioxidant, který posiluje náš imunitní systém a který má dokonce i protirakovinné účinky. Lykopen naše tělo lépe vstřebá z tepelně upravených rajčat než ze syrových rajčat.

8. Fakt – některé potraviny jsou v syrovém stavu zdraví škodlivé

Některé potraviny rostlinného původu obsahují v syrovém stravu antinutrienty. Jedná se o látky, které si rostlina tvoří na obranu proti škůdcům. Tyto látky jsou více či méně jedovaté a ničí se pouze tepelnou úpravou, příkladem je jedovatý solanin v bramborách. Vyznavačům raw stravy, kteří nejsou vitariáni a na jejichž jídelníčku se objevuje také syrové maso včetně syrových vnitřností, syrové ryby, syrová vejce hrozí velké riziko vzniku onemocnění způsobených bakteriemi a parazity, které hubí teplota 100° Celsia a vyšší.

9. Fakt – raw strava může být jednostranná

Jelikož existuje několik směrů sraw stravy a některé potraviny nelze jíst v syrovém stavu, může se snadno stát, že raw strava bude jednostranná. Může se stát, že podstatnou část jídelníčku bude tvořit ovoce a zelenina. Naše tělo nemůže být živo pouze z ovoce a zeleniny, zdravotní problémy na sebe nedají dlouho čekat. Raw strava může být pro některé lidi cestou ke vzniku mentální anorexie, která je velmi nebezpečná a nezřídka končí smrtí nebo trvalými zdravotními následky. Pokud se rozhodnete pro raw stravu, je nutné umět správně zkombinovat potraviny tak, aby vaše tělo dostalo všechny potřebné živiny, což je pro laika velmi obtížné.


10. Fakt – raw strava není pro každého

Každý jsme jiný, máme jiné nutriční potřeby, proto ne každému vyhovuje raw strava. Někteří lidé jsou plni zdraví a energie, jiní naopak mají zdravotní potíže. Žádný extrém není dobrý. Pračlověk konzumoval pouze syrovou stravu do té doby, než se naučil rozdělat oheň. Tepelná úprava stravy s sebou přinesla lepší stravitelnost potravy, přispěla ke zdraví i k výraznému prodloužení délky života.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek