KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

15 top potravin proti rakovině

Rakovina je obávaná nemoc, příčin jejího vzniku je mnoho. Mezi nejčastější příčiny jejího vzniku patří konzumace nevhodné stravy, špatná životospráva, stres, kouření. Volba zdravých potravin může výrazně snížit riziko vzniku této obávané nemoci. Některé potraviny obsahují látky, které ničí rakovinné buňky, jiné potraviny snižují riziko rakoviny tím, že posilují imunitní systém. O jaké potraviny se jedná? Tady je 15 nejlepších:

...

1. Brokolice

Obsahuje fotochemikálie, které ničí rakovinné buňky. V brokolici jsou obsaženy sulforafany, které jsou silnými antioxidanty, likvidující rakovinné buňky. Podobné účinky má květák, kapusta, kedlubna a hlávkové zelí. 

V hlávkovém zelí jsou místo sulforafanů obsaženy glukosinoláty, které blokují růst některých typů rakoviny a zvyšují schopnost buněk k opravě DNA. Glukosinoláty mohou změnit způsob využívání estrogenu v ženském těle, čímž mohou snížit riziko vzniku rakoviny prsu. 

Zelí obsahuje i jiné látky, které ničí rakovinné buňky. Látky s protirakovinnými účinky obsažené v košťálové zelenině, to znamená v brokolici, květáku, kapustě, kedlubně, hlávkovém zelí se ničí tepelnou úpravou. Je proto vhodné konzumovat tuto zeleninu v syrovém stavu, případně ji pouze mírně, cca 3 minuty povařit, aby nebyla příliš tvrdá.

2. Česnek

Látky obsažené v česneku zpomalují dělení rakovinných buněk, zastavují jejich růst, chrání tělo před volnými radikály, posilují imunitní systém. Mezi látky s protirakovinným účinkem, obsaženými v česneku, patří flavonoidy, které na sebe váží karcinogenní nitrosaminy, sirovodík, který je účinný proti vzniku rakoviny žaludku, tlustého střeva, prsu, prostaty. Česnek je díky svým silným antibakteriálním účinkům nazýván přírodním antibiotikem

Česnek je nejúčinnější v syrovém stavu, některé protirakovinné látky v něm obsažené se tepelnou úpravou ničí. Podobné účinky má cibule a pórek.


3. Mrkev

Mrkev je zásobárnou silných antioxidantů, jako je selen, vitamín E. Kromě vitamínu D, K, lecitinu, draslíku, vápníku, hořčíku obsahuje látku falcarinol, která má silné protirakovinné účinky. Pomáhá nejen v prevenci, ale i v léčbě rakoviny. Falcarinol výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny, zastavuje růst rakovinných buněk. Mrkev je také zdrojem betakarotenu, další látky s protirakovinnými účinky.

4. Červená řepa

Řepa bsahuje přírodní cytostatikum bílkovinu betain, která zastavuje růst rakovinných buněk a ničí je. Betain působí také jako prevence vzniku rakoviny. V červené řepě najdeme také velké množství betakarotenu, další látky s protirakovinnými účinky. 

Červená řepa je zdrojem některých vitamínů skupiny B, draslíku, hořčíku, selenu, manganu, a dalších látek. Za zmínku stojí pektin, který podporuje vylučování olova a radioaktivních látek z těla. Červená řepa obsahuje také malé množství kyseliny šťavelové, proto by se jí měli vyhýbat lidé s močovými kameny.

5. Kurkuma

Hlavní složkou tohoto koření je kurkumin, látka prospěšná v prevenci i léčbě rakoviny. Kurkumin zasahuje do buněčné signalizace, brání růstu nádorových buněk i tvorbě cév, které nádor vyživují.


6. Olivový olej

Olivový olej obsahuje látky, které mají schopnost chránit buňky před změnami, které vyvolávají rakovinné bujení. Olivový olej je bohatým zdrojem antioxidantů, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém, což je klíčové pro prevenci i léčbu zhoubných nádorových onemocnění. Olivový olej je také cenným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivý účinek a potlačují zhoubné nádorové bujení.

7. Rajčata

Rajčata bsahují lykopen, látku, která nás chrání před rakovinným bujením. Obsah lykopenu je vyšší v rajčatovém pyré nebo protlaku. Účinky lykopenu se zvyšují přidáním oleje, nejlépe panenského olivového oleje. Lykopen je obsažen také v paprikách, melounu, papáji. V rajčatech najdeme další látku s protirakovinnými účinky, betakaroten.

8. Borůvky

Borůvky obsahují velké množství protirakovinných látek, zejména antioxidant pterostilben. Dalším silným antioxidantem, obsaženým v borůvkách je anthokyan. V borůvkách je obsažena také kyselina elagová a velké množství polyfenolů. Tyto látky podporují apoptózu rakovinných buněk, což znamená jejich smrt. 

Podobné účinky mají také maliny, ostružiny, brusinky, acai, goja, které stejně jako borůvky brání růstu nádorových buněk a ničí cévy vyživující nádor. Látky obsažené v tomto bobulovitém ovoci posilují imunitní systém, čímž také přispívají k prevenci i léčbě rakoviny. Nejlepší je čerstvé ovoce nebo mražené, zmrazení je šetrný způsob konzervace, který neničí zdraví prospěšné látky, obsažené v tomto ovoci.


9. Jogurty

Obyčejný bílý jogurt se živými prospěšnými bakteriemi má antibakteriální i protirakovinné účinky. Díky obsahu živých, prospěšných bakterií zvyšuje jejich obsah ve střevě, čímž posiluje imunitní systém. Zakysané bílé jogurty plné živých prospěšných bakterií aktivují buňky imunitního systému, které ničí viry i rakovinné buňky. 

Naopak alternativy bílých jogurtů s téměř nulovým obsahem živých, prospěšných bakterií, zato však s hojným obsahem cukru, konzervačních a dalších chemických látek, naopak tělo oslabují. Kromě toho je cukr potravou pro nádorové buňky.

10. Mořské ryby

Mořské ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivý účinek a potlačují zhoubné nádorové bujení. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny narušují kroky nezbytné pro růst zhoubných nádorových buněk. Protizánětlivý účinek těchto nenasycených mastných kyselin snižuje množství buněčných mutací, čímž snižuje riziko vzniku zhoubných nádorových buněk. 

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny najdeme také v olivách, lněných semínkách i v lososu. Losos obsahuje také silné antioxidanty, vitamín E a selen, které ničí volné radikály a posilují náš imunitní systém. Lněná semínka obsahují kromě omega-3 mastných nenasycených kyselin také lignany, látky bránící vzniku nádorových buněk a velké množství vlákniny, která čistí střeva, čímž snižuje riziko vzniku rakoviny střev.


11. Hroznové víno

Hroznové víno je zdrojem antioxidantů, které brání vzniku nádorových buněk a zpomalují růst stávajících rakovinných buněk. Polyfenoly obsažené ve víně, mají silný protirakovinný účinek. Tyto látky najdeme především ve slupkách vinné révy, zejména v červeném hroznovém víně.

12. Kiwi

Kiwi obsahují velké množství vitamínu C, který výrazně podporuje činnost imunitního systému. Východní medicína používá kiwi k léčbě rakoviny žaludku a prsu. Podobné účinky mají citrusové plody, které obsahují také monoterpeny, látky, která na sebe váží karcinogenní látky a vylučují je z těla. V citrusech najdeme také betakaroten a kyselinu listovou.

13. Fazole

Černé a modré fazole obsahují 10krát více antioxidantů než citrusové ovoce. Fazole jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která čistí střeva a tím i tělo, a inositolu, látky bránící vzniku rakoviny. Podobný účinek mají také ostatní luštěniny, cizrna, čočka, hrách. Hrách obsahuje chlorofylin, který mu dodává zelenou barvu a který na sebe váže škodlivé odpadní látky a vylučuje je z těla, čímž působí jako prevence proti rakovině střev.


14. Zelený čaj

Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů. Flavonoid katechin, obsažený v zeleném čaji, má 20krát vyšší antioxidační účinky než vitamin C. Katechin pomáhá zastavit poškozování buněk, čímž brání vzniku rakoviny. V zeleném čaji dále najdeme polyfenoly, látky, které brání růstu rakovinných buněk. Zelený čaj je vynikajícím pomocníkem v prevenci i léčbě rakoviny pouze pokud se pije pravidelně a ve velkém množství. Účinný je sypaný zelený čaj, zelený čaj v sáčcích má mnohem menší účinky.

15. Hořká čokoláda

Kvalitní hořká čokoláda obsahující nejméně 70 % kakaa, je bohatým zdrojem polyfenolů, antioxidantů se silnými protirakovinnými účinky. Polyfenoly, obsažené v kvalitní hořké čokoládě podporují také dobrou náladu. Stejný účinek má neslazený kakaový prášek. Čokoláda s nižším množstvím kakaa, než 70 % nepomáhá v boji proti rakovině, naopak bývá plná cukru, který prospívá rakovinným buňkám. 

Méně kvalitní čokoláda obsahuje také levné tuky, které nejsou pro naše zdraví nic moc. Náhražkám čokolády, které najdeme ve stejném regálu, jako čokoládu, pod názvy typu „čokoládová pochoutka“ je nejlépe se vyhnout. Najdeme v nich minimum kakaa, zato velké množství cukru, levného tuku i různé chemické látky. Neslazený kakaový prášek je jednou z top potravin proti rakovině, to však neplatí o přípravcích z kakaa plných cukru, jako je granko, a další.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek