KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

5 čajů, se kterými si vychutnáte Vánoce

Šálek čaje dokáže zpříjemnit nejen období Vánoc. Můžeme si ho vychutnávat během celého roku. Některé čaje jsou však zvláště vhodné v zimním období i o Vánocích. Podívejme se na pět čajů, které prospějí našemu zdraví a se kterými si vychutnáte nejen Vánoce. 

...

1. Ibiškový čaj

Květy ibišku nejsou pouze voňavou ozdobou našich zahrádek. Spolu s listy se používají k výrobě čaje. Ibiškový čaj lahodí nejen našemu nosu a našim chuťovým buňkám. Jeho popíjení prospívá i našemu zdraví. Ibiškový čaj se totiž může pochlubit spoustou schopností, ze kterých má naše tělo užitek.

Jednou z nich je schopnost snižovat krevní tlak, systolický i diastolický. Antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální účinky, snížení hladiny LDL cholesterolu (špatného cholesterolu) a naopak zvýšení HDL cholesterolu (dobrého cholesterolu) – to jsou schopnosti, kterými disponuje tento voňavý, bylinkový čaj.

Tím však výčet jeho schopností nekončí. Šálek ibiškového čaje dokáže zlepšit naši náladu, zmírnit depresi, skleslost, bolest i nadýmání, podpořit imunitní systém a dokonce nám může pomoci při hubnutí.

Víte, že ibišek je součástí mnoha produktů na hubnutí? Ibišek totiž obsahuje látky, které zrychlují metabolismus a snižují vstřebávání sacharidů i tuků.

Vědci zjistili, že nás tato bylinka může ochránit i před obávanou rakovinou. A nejen to. Dokonce dokáže zamezovat růstu rakovinných buněk tím, že v nich vyvolává apoptózu (programovanou buněčnou smrt).

Ibiškový čaj disponuje těmito schopnosti díky celé řadě různých zdraví prospěšných látek. Vitamín C, A, některé vitamíny skupiny B, zinek, měď, železo, organické kyseliny, flavonoidy, antokyany, proteiny, omega- 3 nenasycené mastné kyseliny – to je seznam látek, které v něm můžeme najít.

Ibiškový čaj je doporučováno pít jeden až dva šálky denně. Těhotné a kojící ženy by se mu však měly vyhnout.


2. Bílý čaj

Bílý čaj si díky své jedinečnosti vysloužil přezdívku „čaj císařů“. Čajové keře, sloužící k jeho výrobě se pěstují na malém území v Číně, na Srí Lance a v Indii. Keře rostou ve stínu či polostínu.

Bílý čaj se vyrábí pouze z nerozvinutých pupenů s jemným, stříbřitě bílým chmýřím. Pupeny se sklízejí brzy na jaře. Sklizeň může probíhat pouze brzy ráno za příznivého počasí. Sklizené lístky se nechají zvadnout, lehce se pomačkají přetřásáním na platech a suší se na slunci. Po usušení je bílý čaj připraven ke konzumaci.

Vlivem šetrného zpracování se v bílém čaji uchová velké množství antioxidantů. Díky nim pití bílého čaje prospívá našemu srdci i našemu imunitnímu systému. Poslouží nám i jako omlazovací prostředek. Antioxidanty totiž zpomalují stárnutí buněk.

Přestože bílý čaj obsahuje méně kofeinu než zelený a černý čaj, dokáže nás osvěžit stejně jako tyto čaje. Aminokyselina L-theanin z něho činí účinný prostředek proti stresu. Pití bílého čaje může od nás dokonce vzdálit i obávanou rakovinu. Rovněž ho lze použít jako podporu při hubnutí.

Chceme-li mít prospěch z bílého čaje, je třeba ho zalít vodou o teplotě 80 °Celsia (var totiž ničí některé prospěšné látky, v něm obsažené) a nechat zhruba pět minut louhovat. Potom scedíme a pijeme. Po scezení lístky čaje nevyhazujeme, můžeme je ještě asi čtyřikrát použít, pouze je třeba vždy prodloužit dobu louhování.


3. Roibos

Roibos je považován za čaj, přestože ve skutečnosti nemá s čajem nic společného. Surovinou pro výrobu čaje jsou lístky čajovníku, zatímco roibos jsou sušené, jehličkovité lístky keře Aspalathus linearis, nazývaného čajovníkovec, který se pěstuje na plantážích v Jihoafrické republice. Díky své sytě červené barvě si vysloužil přezdívku „červený čaj“. Jeho barva je výsledkem fermentace, kterou lístky čajovníkovce procházejí po sklizni a nasekání.

Roibos je doslova zásobárnou antixidantů, vitamínů i minerálů. Najdeme v něm například vitamíny C, E, hořčík, měď, zinek, vápník, draslík. Za zmínku stojí jeho jemná, sladká chuť a nulový obsah kofeinu. Díky těmto vlastnostem ho mohou pít i malé děti.

Roibos nám může pomoci při nespavosti, bolestech hlavy, alergii, stresu. Dokáže snížit hladinu glukózy v krvi i krevní tlak i podpořit trávení. Lze ho použít jako detoxikační prostředek i jako prostředek pro posílení imunitního systému.

Roibos nám může pomoci zhubnout nejen tím, že jeho sladká chuť může uspokojit naši touhu po sladkém. Umí tlumit chuť k jídlu a podpořit metabolismus tuků. Díky těmto vlastnostem se může stát spojencem při hubnutí č udržení si štíhlé linie. Tyto a nejen tyto schopnosti znásobíme, pokud okořeníme šálek roibosu skořicí.

Skořice umí více, než pouze podporovat spalování tuků. Toto koření patří mezi přírodní antibiotika s vynikajícími antibakteriálními, antivirovými i protiplísňovými účinky. Rovněž zlepšuje krevní oběh, reguluje krevní tlak i hladinu glukózy v krvi, podporuje trávení, uleví při nachlazení. Za zmínku stojí její silné antioxidační vlastnosti i schopnost zlepšit paměť a koncentraci.

4. Jablečný čaj se skořicí

Jablečný čaj se skořicí přispívá nejen k vánoční atmosféře. Jeho hlavní ingredience – jablka a skořice prospívají našemu zdraví. Jablka nám mohou například pomoci k odolnějšímu imunitnímu systému, zdravému srdci a cévám i k delšímu mládí. Jsou totiž doslova nabitá antioxidanty, látkami, které oddalují stárnutí buněk.

Tento chutný a lahodný nápoj připravíme usušením jablečných slupek, které zalijeme horkou vodou a necháme zhruba pět minut louhovat. Hotový jablečný čaj okořeníme skořicí a případně ho osladíme medem.

Med nám poslouží nejen jako přírodní sladidlo. Oceníme také jeho schopnost ničit škodlivé mikroorganismy, posilovat imunitní systém i jeho schopnost ničit škodlivé volné radikály a podpořit detoxikaci.


5. Čaj z rozmarýnu

Rozmarýn má své místo v kuchyni nejen jako aromatické koření. Z této voňavé bylinky, plné vitamínů a minerálů lze připravit lahodný a zdravý čaj. V rozmarýnu najdeme vitamíny A, C, riboflavin, thiamin, kyselinu listovou, hořčík, železo, fosfor, měď, zinek.

Přestože neobsahuje kofein, umí rozproudit krev a zvýšit krevní tlak.

Čaj z rozmarýnu dokáže uvolnit naše svaly i naší psychiku. Poradí si se stresem i s úzkostí. Pití tohoto čaje prospívá i naší paměti. Za zmínku stojí i jeho analgetické, protizánětlivé účinky i jeho schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi a ničit volné radikály i bakterie.

Rozmarýn podporuje nejen náš imunitní systém, podporuje i trávení. Ne náhodou se používá i jako koření do některých tučných a hůře stravitelných jídel. Šálek čaje z rozmarýnu je ideálním nápojem po konzumaci hůře stravitelných jídel.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek