KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

5 přírodních antibiotik, které najdeme v kuchyni

Antibiotika jsou v některých případech léčivém, které nám může doslova zachránit život. Při jejich častém používání si však některé bakterie mnohdy vypěstují na ně rezistenci. Navíc antibiotika hubí také zdraví prospěšné střevní bakterie, čímž snižují funkci našeho imunitního systému. Naštěstí existují také antibiotika, která nemají žádné vedlejší účinky. Nemusíme je nijak hledat, najdeme je běžně v naší kuchyni, byť o nich možná ani nevíme. Podívejme se na pět z nich.

...

1. Med

Med je známým a osvědčeným přírodním prostředkem proti nachlazení a pro posílení našeho imunitního systému. Velké množství vitamínů, minerálů, aminokyselin, éterických olejů a enzymů mu dodávají silné antibakteriální účinky.

Díky lehké stravitelnosti je vhodný pro děti i pro jedince trpící onemocnění trávicího traktu.

Med je nejen vynikajícím zabijákem bakterií, rovněž působí příznivě na naše střeva, srdce i cévy. Navíc disponuje uklidňujícími a mírně sedativními účinky. Není náhoda, že včelaři, jeho hojní a pravidelní konzumenti, si zachovávají dobrou fyzickou i psychickou kondici i ve vyšším věku.

Tento sladký přírodní lék lze přidávat do mléka či do čaje nebo jiného teplého nápoje, jehož teplota nepřesahuje 45-50 °Celsia. Vyšší teploty totiž ničí většinu jeho účinných látek.

Med nám poslouží jako přírodní lék také ve šťávách z ovoce nebo namazaný na pečivo.

TIP: Přečtěte si něco o tom, co je plástový med

2. Česnek

Česnek je osvědčeným přírodním prostředkem, který nás zbaví škodlivých mikroorganismů. Ve středověku byl dokonce používán jako lék proti obávanému moru.

Česnek je zelenina se silnými antibiotickými, antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Dokonce působí proti virům i plísním. Rovněž je velmi oblíbený díky svým silným detoxikačním účinkům.

Kromě účinné látky alicinu, která mu propůjčuje tyto vynikající schopnosti, v něm najdeme vitamíny A, C, vitamíny skupiny B, vápník, jód, selen a další látky.

Česnek ocení také hypertonici, snižuje totiž vysoký krevní tlak. Kromě toho podporuje činnost srdce a pročišťuje cévy. Díky své jedinečné schopnosti posílit imunitní systém nás může ochránit i před obávanou rakovinou.

Tepelně upravený česnek je součástí mnoha receptů, nejúčinnější je však syrový. Není třeba ho žvýkat samostatně či s kouskem suchého chleba. Syrový česnek můžeme jíst k topinkám či jinému opečenému pečivu nebo z něho připravit chutné pomazánky.

Nevýhodou česneku je jeho obtížná stravitelnost a nepříjemný zápach. Typického česnekového zápachu se můžeme zbavit žvýkáním zrnek kávy nebo mátových listů. Aroma kávy či máty totiž nepříjemné česnekové aroma dokáže přebít.


3. Cibule

Tato zelenina s všestranným použitím snad nechybí v žádné kuchyni. Bez cibule totiž nelze uvařit spoustu chutných jídel, na které jsme zvyklí. Víte, že vám tato zelenina může prokázat cenné služby i jako přírodní lék?

V této na první pohled obyčejné zelenině najdeme vitamíny E, C. vitamíny skupiny B, vápník, síru, draslík, hořčík, měď, zinek, železo a sodík.

Cibule nás dokáže zbavit kašle, chrapotu, bolesti v krku, posílit náš imunitní systém. Díky svým silným antibiotickým účinkům nám pomůže při chřipce i angíně.

Cibule je přírodní antibiotikum, které na rozdíl od antibiotik, která si přineseme z lékárny, posiluje sliznice střev a žaludku. Diabetici jistě ocení také její prokázanou schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi.

Tento silný léčivý efekt vám nesplní cibule jako součást guláše, osmažená cibulka či jinak tepelně upravená cibule. Pokud se má stát cibule účinným přírodním prostředkem proti škodlivým mikroorganismům je třeba jí konzumovat syrovou.

Osvědčeným přírodním receptem proti nachlazení, chřipce, angíně je cibulová šťáva nakapaná na kostku cukru nebo syrová cibule nakrájená na plátky, posypaná cukrem a několik hodin uložená v lednici.

Stejně dobrou službu nám může prokázat i v různých zeleninových salátech, například v salátu z hlávkového zelí.

Smícháním na jemno nakrájené cibule s medem získáme velice účinný sirup proti kašli. Recept na tento sirup si můžete přečíst ZDE.


4. Křen

Když se řekne křen, mnohým z nás se vybaví pečeně nebo klobása či oblíbený křen s jablky. Křenem můžeme nahradit hořčici. To však není jediný důvod, proč bychom měli křen kupovat nebo pěstovat.

Pokouší se o vás chřipka nebo jste zahlenění? Dříve než navštívíte lékárnu, vyzkoušejte sílu nastrouhaného křenu. Tato zelenina s pálivou a štiplavou chutí totiž rozpouští hleny a dokáže zatočit s počínající infekcí.

Křen nám také pomůže zbavit se  protivné rýmy i nachlazení, uvolňuje totiž nosní dutiny a horní cesty dýchací. Lze jej přidávat nejen k pečenému masu, můžeme ho nastrouhat také do některých zeleninových salátů a pomazánek.

Zředěná křenová šťáva nám může posloužit jako kloktadlo proti bolestem v krku i proti angíně.

Dobrou volbou není sterilizovaný křen, má totiž mnohem nižší účinky než čerstvý křen.


5. Tymián

Nádherná vůně a příjemná chuť tymiánu okoření spoustu jídel. Přidává se zejména do pečených mas, luštěnin i do pizzy. Toto koření s příjemným aroma nám může posloužit nejen jako prostředek proti nadýmání.

Víte, že tymián patří mezi nejúčinnější přírodní antibiotika?

Tymián nám pomůže při léčbě onemocnění dýchacích cest, navíc nám dokáže výrazně ulevit od kašle. Esenciální oleje, v něm obsažené totiž zvyšují prokrvení hrudníku a následně i sekreci hlenu. Jste-li zahlenění a trápí-li vás kašel, vyzkoušejte účinky tohoto oblíbeného koření.

Zalitím dvou čajových lžiček tymiánu 200 ml vroucí vody, které necháme 5 minut vyluhovat, připravíme nejen léčivý čaj proti chřipce, kašli a nachlazení. Tento tymiánový čaj můžeme použít i jako kloktadlo při zánětu horních cest dýchacích.



ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek