
1. Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou sportovců. I vy můžete ocenit jejich vynikající účinky na naše tělo. Jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Najdeme v nich kvalitní rostlinné tuky, některé esenciální aminokyseliny, vápník, draslík, hořčík, vitamín E, některé vitamíny skupiny B a vlákninu.
Přestože jsou bohaté na sacharidy, mají nízký glykemický index, za který vděčí vysokému obsahu vlákniny. Dokáží nejen zahnat hlad na delší dobu, poradí si i s jarní únavou, podpoří vaší koncentraci a navíc vám díky svým antidepresivním účinkům dodají dobrou náladu.
Cítíte se ráno po probuzení, jako kdybyste celou noc pilně pracovali? Vyzkoušejte ovesné vločky! Snídaně z ovesných vloček vás doslova nastartuje do nového dne. Můžete si dát například ovesnou kaši, ovesné palačinky nebo si připravit domácí müsli.
2. Mandle
Hrstka mandlí vás dokáže probrat z letargie, do které vás uvedla jarní únava. V mandlích najdeme vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, některé vitamíny skupiny B i cenné rostlinné bílkoviny a kvalitní rostlinné tuky.
Jsou potravinu, která nám dodá velké množství hořčíku, kterého míváme nedostatek. Jedním z projevů jeho nedostatku je mimo jiné únava. Hořčík totiž podporuje látkovou výměnu.
Mandle dokáží zahnat nejen únavu (včetně jarní únavy), poradí si také s pocity úzkosti a zbaví nás stresu.
3. Brokolice
Brokolice je další potravinou, která zažene jarní únavu a dodá vám spoustu energie. Obsahuje totiž nemalé množství koenzymu Q10, který hraje hlavní roli při produkci energie. Projevem jeho nedostatku je snížená výkonnost a únava.
Únavu zažene také vitamín C, který se nachází v brokolici v hojném množství.
Brokolice jako silný antioxidant rovněž posílí váš imunitní systém. Mezi top potraviny jí řadí množství látek v ní obsažených. Najdeme v ní například vlákninu, vitamíny A, C, kyselinu listovou, betakaroten, draslík, enzymy a další prospěšné látky pro naše tělo.
Můžeme z ní připravit spoustu chutných a zdravých jídel, naše tělo však z ní má největší prospěch, pokud jí budeme jíst syrovou.
4. Čočka
Když se řekne čočka, mnozí z nás si vybaví čočku na kyselo se sázeným vejcem a kyselou okurkou, čočku s uzeným masem, případně čočkovou polévku.
Z čočky se však dá připravit spoustu chutných jídel, například různé pomazánky, saláty, čočkový prejt, čočka na cibulce s žampiony, čočka s tuňákem, rajčatovým pyré a bylinkami a další chutná jídla. Čočku lze také naklíčit a přidávat jí do různých salátů nebo ji jíst samotnou. Možností je spousta.
Čočka nejen zpestří náš jídelníček, dodá nám spoustu potřebných látek a zažene únavu. Navíc má malý obsah tuku i kalorií, což z ní dělá výbornou potravinu pro redukční jídelníček. Samozřejmě záleží na její úpravě.
Například čočka s velkým kusem uzeného masa, hojně zalitá smaženou cibulkou nemá v redukčním jídelníčku co dělat. Z nízkokalorické čočky jsme totiž udělali doslova kalorickou bombu.
V čočce máme skvělý zdroj rostlinných bílkovin, vlákniny, polysacharidů, některých vitamínů skupiny B, draslíku. Najdeme v ní rovněž hořčík, vápník, zinek i železo.
5. Sezamová, slunečnicová a dýňová semínka
Sezamová, slunečnicová a dýňová semínka jsou nejen pro zdravé mlsání. Díky pestrému množství rozličných zdraví prospěšných látek nás zbaví únavy a dodají nám potřebnou energii.
Dokonce mají schopnost zahnat chuť na sladké, což ocení všichni, kteří se snaží zhubnout.
Tato semínka jsou doslova pokladnicí kvalitních rostlinných tuků a mnohých minerálních látek, zejména hořčíku. O pozitivních vlastnostech dostatku hořčíku již byla řeč výše.
6. Banány
Banány jsou známé jako jeden z nejbohatších zdrojů draslíku a také pro svou schopnost zahnat stres a dodat nám dobrou náladu. Mezi jejich další schopnosti patří dodat nám energii a zvýšit naši schopnost koncentrace.
Kromě draslíku najdeme v banánech vitamíny A, C, některé vitamíny skupiny B, hořčík, železo, fosfor a především nemalé množství složitých sacharidů.
Není náhodou, že jsou banány mezi sportovci oblíbené jako zdroj energie a dobré nálady.

7. Hořká čokoláda
Čokoláda v nás vyvolává představu barevných balíčků plných sladkostí, které vedou k obezitě. Pokud si jí budete hojně dopřávat ve větším množství, opravdu vás k obezitě přivede - zejména ta mléčná.
Avšak v malém množství je kvalitní hořká čokoláda (minimálně 75%) naopak prospěšná nejen tím, že nám dodá potřebnou energii. Její důležitou složkou je kakao, jehož obsah je kritériem kvality čokolády.
Polyfenoly činí z hořké čokolády nejen dobrý zdroj antioxidantů. Navíc zvyšují v mozku hladinu serotoninu (hormonu štěstí), čímž nám dodávají dobrou náladu a zbavují nás únavy. Pár čtverečků opravdu kvalitní čokolády tak vašemu organismu dokáže prokázat mnohem lepší službu, než celá tabulka přeslazené mléčné čokolády.
Komentáře (0)