KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

7 tipů pro diabetiky, jak vyzrát na Vánoce

Na svátečním stole nechybí tučná jídla, alkohol a cukroví. Není ničím neobvyklým přejíst se během Vánoc. Zatímco tělo zdravého člověka se dokáže s jednorázovým přejedením vypořádat, u diabetika může dojít k nepříjemným zdravotním komplikacím. Zde je sedm tipů, jak se těmto komplikacím vyhnout, užít si vánoční svátky a pochutnat si. 

...

1. Vláknina na 1. místě

Pro diabetiky je klíčové hlídat si příjem sacharidů, a to i během Vánoc. Jak si uhlídat příjem sacharidů bez stresu? Zařaďte do svého svátečního jídelníčku hodně vlákniny. Vláknina totiž dokáže udržet stálou hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetiky nezbytné.

Neznámější zdroj vlákniny (nikoliv však jediný) je zelenina. Zelenina si výborně rozumí s rybou i dalším masem. Zkuste obohatit obvyklý bramborový salát větším množstvím zeleniny.

Zelenina není jen zeleninové obložení a saláty. Zeleninové saláty jsou sice zdravé, v zimě však na ně obvykle nemíváme chuť. Zeleninu lze různými způsoby tepelně upravovat, lze jí dusit, restovat na menším množství tuku i péci spolu s masem.

Dalším významným zdrojem vlákniny jsou celozrnné obiloviny a luštěniny. Z luštěnin lze připravit chutné polévky i saláty a dokonce i pomazánky. Celozrnné obiloviny nám poslouží nejen jako příloha. Dobrou službu prokáží i při pečení.

I diabetik si může pochutnat na cukroví. Mělo by ho však být malé množství. Rozhodně by se nemělo jednat o cukroví, které je hodně sladké a současně hodně tučné. Ideální je menší množství cukroví s obsahem vlákniny.

Vlákninu lze do něho propašovat například v podobě celozrnné pšeničné mouky, pohankové mouky a některé zeleniny (například mrkve).

Na svátečním stole našich babiček nechyběly ořechy,  jablka a další ovoce. Inspirujme se jimi a obohaťme sváteční stůl jablky a dalším ovocem. Spolu s menším množstvím ořechů, oříšků, mandlí, kvalitní hořké čokolády (minimálně 75%) získáme zdravé pochoutky, které uspokojí naši touhu po sladkém.

2. Pozor na „dia“ cukroví a náhradní sladidla

Označení „dia“ vytváří mylný dojem, že se jedná o potraviny, které mohou diabetici bez obav konzumovat v libovolném množství. Výjimkou není ani „dia“ cukroví. V tomto cukroví sice nenajdeme cukr, najdeme v něm však spoustu tuku a náhradní sladidla.

Použitím náhradních sladidel se sice vyhnete glukóze, nevyhnete se však tloustnutí. Některá sladidla, například fruktóza, jsou doslova nabité kaloriemi. Fruktóza navíc výrazně podporuje ukládání tuků, zejména v oblasti břicha.

Dobrou volbou nejsou ani nekalorická náhradní sladidla. Jsou uměle chemicky vyrobená, což pro naše tělo není nic moc. A nejen to. Některá nekalorická sladidla (například aspartam) zvyšují chuť k jídlu. 

Jako sladidlo může posloužit ovoce nebo menší množství medu. Ideálním sladidlem (nejen pro diabetiky) je stévie. Jedná se o přírodní sladidlo, které má sladkou chuť a zanedbatelné množství kalorií.


3.  Vybírejte si méně tučné potraviny

Každý diabetik ví, že si má hlídat příjem sacharidů. To je sice pravda, je však třeba si hlídat i příjem tuků. Nadměrná konzumace tuků není vhodná ani pro lidi, kteří nepatří mezi diabetiky. Hlídání příjmu tuků není o počítání kalorií, nýbrž o vhodné volbě potravin, kuchyňské úpravě a samozřejmě i o běžných velikostech porcí.

Vybíráme potraviny s menším množstvím tuků, případně nahradíme v receptu část tuku mlékem, jogurtem (ne smetanovým), kefírem.Smetaně se však nemusíme vyhýbat, smetana není totiž pouze jen ta 33% a více procentní.

Dobrý nápad není ani smažení na velkém množství tuku. Smažit lze i na teflonové pánvi.

4. I v nápojích se mohou skrývat sacharidy

Zdroji sacharidů nejsou pouze některé potraviny. Nemalé množství sacharidů najdeme i v alkoholu, džusech, ovocných šťávách, limonádách a dalších slazených nápojích. Záludnost těchto nápojů spočívá v jejich nízké sytící schopnost.

Pijeme a nemáme ani pocit nasycení ani pocit, že jsme svému tělu dodali kalorie. Díky tomu dokážeme vypít velké množství sacharidů, aniž bychom zpozorovali, že jsme svému tělu dodali obrovské množství kalorií. Není divu, že tloustneme.

Na tloustnutí se nepodílí pouze nadměrný příjem kalorií. Alkohol a slazené nápoje mají vysoký glykemický index, což znamená, že způsobují výkyvy hladiny glukózy v krvi. Jejich následkem je tloustnutí a riziko vzniku diabetu. Pokud patříte mezi diabetiky, výkyvy hladiny glukózy v krvi zhorší vaše onemocnění a zvýší riziko vzniku komplikací diabetu.


5. Jezte pravidelně menší porce

Hladovění je nepřítel nejen diabetiků. Zpomaluje metabolismus a diabetikům navíc zhoršuje jejich onemocnění. Hladovění předejdete pravidelnou konzumací menších porcí. 

Dalšími osvědčenými prostředky proti hladu je vláknina a bílkoviny. Dokáží vás na delší dobu zasytit a uchránit vás od výkyvů glukózy v krvi. Bílkoviny navíc tlumí chuť na sladké.

Neméně důležitá je rychlost jídla. Pokud jídlo do sebe doslova naházíte, nejenže si ho nevychutnáte, brzy budete mít hlad. K pocitu sytosti přispívá jíst pomalu, v klidu.

Pravidelnost v jídle i konzumaci menších porcí mohou doslova zničit návštěvy. Zatímco doma nemusíte mít na stále na očích různé lákavé pochoutky, na návštěvě se tomu nevyhnete. Mějte na paměti, že nemusíte sníst vše, co je naservírováno na stole před vámi. Naučte se umění asertivního jednání, ke kterému patří zdvořilé odmítnutí.

Nemalé pokušení představuje sledování televize. Sledování televize zaměstná vaši pozornost, nezaměstná však vaše ruce. Díky tomu jíte, aniž si to uvědomíte. Místo mísy s cukrovím či chlebíčky mějte před sebou mísu zeleniny. Dalším tipem je zaměstnat své ruce různými ručními pracemi.

6. Mějte diabetes pod kontrolou

Měření hladiny glukózy v krvi je pro diabetiky důležité. Předcházejí tím výkyvům hladiny glukózy v krvi a následným komplikacím. Nezapomeňte mít po ruce glukometr a sledovat své hodnoty glykémie (výše hladiny glukózy v krvi) i během Vánoc.

7.  Dopřejte svému tělu dostatek pohybu

Vánoce bývají pro mnohé lidi ve znamení nadbytku tučných a sladkých jídel, alkoholu, zato však nedostatku pohybu. Mějte na paměti, že Vánoce není jen plný stůl dobrot a sledování televize.

Neošiďte své tělo o pohyb. Pohybem totiž snížíte hladinu glukózy v krvi, kterou jste zvýšili konzumací jídla a spálíte přebytečné kalorie. Navíc vám dodá dobrou náladu.

Pohyb není pouze cvičení. Dobrou službu vám prokáže svižná chůze. Příležitostí je spousta - od procházek přírodou po návštěvy různých akcí. Můžete si také zabruslit nebo si zaběhat. Víte, že zima je nejlepším obdobím pro běh?

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek