KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Děti z rodin, které myjí nádobí ručně, mají méně alergií

Mýt nádobí staromódním způsobem má podle nové studie jeden velmi příznivý důsledek - vaše děti budou méně náchylnější k alergiím. Výsledky studie dnes zveřejnil časopis Pediatrics.
...

Vědci ve Švédsku zjistili, že děti žijící v rodinách, kde se nádobí mylo ručně, mají asi o 40 % menší předpoklady k rozvoji alergií než děti z rodin, které používají myčku na nádobí. Výzkumníci uvedli, že ruční mytí nádobí není tak důkladné, což je v podstatě dobrá věc, protože je celá rodina vystavena více bakteriím, a to ji pomáhá chránit se před alergiemi.

Hygienická hypotéza se opět potvrdila

Studie potvrzuje teorii, která je známá pod názvem "hygienická hypotéza". Hygienická hypotéza tvrdí, že v raném dětství nedostatek expozice infekčním činitelům, symbiotickým mikroorganismům (např. střevní flóře nebo probiotikům) a parazitům zvyšuje náchylnost k alergickým onemocněním, prostřednictvím utlumeného vývoje imunitního systému.

"Ruční mytí nádobí je spojeno i s dalšími faktory životního stylu, které mohou vystavovat členy rodiny většímu množství bakterií," řekl Dr. Bill Hesselmar, vedoucí výzkumu. Doktor Hesselmar však upozornil, že je ještě příliš brzy dělat jakékoliv závěry a brát ruční mytí nádobí jako prevenci proti alergii.

Tři faktory, které snižují riziko alergie

V předchozích studiích vědci analyzovali děti, které během raných let života vyrůstaly na farmách v rozvojových zemích a měly mnoho starších sourozenců. Tyto děti měli podle starších výzkumů mnohem menší výskyt alergií než jejich vrstevníci z rozvinutých zemí. V nové studii se vědci zaměřili na děti z moderních zemí. Tentokrát analyzovali asi 1000 dětí žijících ve dvou oblastech Švédska. Rodiče 7 až 8-letých dětí měli odpovědět na to, zda měly jejich děti někdy ekzém, astma nebo sezónní alergie. Rodiče měli také vyplnit jejich hygienické rutiny a jak často jejich dítě jedlo fermentované potraviny nebo čerstvé zemědělské potraviny.

Mezi dětmi, jejichž rodiče myli nádobí ručně, byl výskyt alergií dokonce nižší než u dětí, které jedly kvašené potraviny nebo potraviny přímo z farem. Lepší výsledky měly i děti, které měly kolem sebe domácí zvířata. Studie došla k závěru, že existují tři faktory, které mohou ovlivnit riziko alergií u dětí - alergie u rodičů, hygienické návyky a přítomnost domácích zvířat.

Autor: Sim, Pediatrics

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek