KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Fastfoody škodí nejen vašemu mozku

Fastfood je anglické slovo, které v překladu znamená „rychlé jídlo“. Fastfoody k nám přišly z USA, jejich obliba stoupá a spolu s ní také počet lidí trpících obezitou, nemocemi srdce a cév, diabetem a dalšími chorobami. Jedno jídlo z fastfoodů za týden nám neuškodí, avšak častí návštěvníci fastfoodů mohou počítat, že dříve či později se z nich projeví zdravotní problémy.
...

Fastfoody jako příčina obezity a dalších civilizačních nemocí

Ve fastfoodech najdeme smažená a sladká jídla nabitá kaloriemi. Jelikož jídla mají malý objem, máme pocit, jako bychom toho moc nesnědli a ani si neuvědomujeme, že jsme svému tělu dodali stejné množství energie, jako kdybychom snědli vydatný oběd. Pokud si dáme k jídlu sladké nápoje jako je coca-cola, výrazně zvýšíme příjem kalorií. Jídla z fastfoodů obsahují nadbytek cukru, škrobu, tuků, ale nedostatek vlákniny, vitamínů a minerálů. Pravidelní strávníci fastfoodů hladoví, přestože zásobují své tělo nadbytkem kalorií. Jejich tělo hladoví po minerálech a vitamínech, kterých je v jídlech z fastfoodů nedostatek. Pokud jsou jídla z fastfoodů základem jejich jídelníčku, zdravotní potíže nenechají na sebe dlouho čekat. Pravidelní návštěvníci fastfoodů budou trpět zdravotními potížemi, způsobenými nedostatkem vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek.

Nedostatek vlákniny vede k zácpě. Milovníci coca-coly jsou ohrožení osteoporózou. Coca-cola obsahuje kyselinu fosforečnou, která způsobuje vyplavování vápníku z těla. Jídlo z fastfoodu nás nasytí jen na krátkou chvíli, brzy máme hlad, jehož příčinou je také vysoký glykemický index. Po potravinách s vysokým glykemickým indexem rychle stoupne hladina glukózy v krvi a opět rychle klesne. Rychlý pokles glukózy je následkem vyloučení většího množství díky hormonu inzulínu slinivkou břišní do krve. Kolísání hladiny glukózy v krvi vede nejprve k předstupni diabetu, kterým je inzulínová rezistence a později k diabetu 2. typu. Inzulín podporuje nárůst tukových zásob a ukládání tuku zejména v oblasti břicha. Velký podíl na vzniku obezity má také nadbytek přijaté energie.

[coca-cola.jpg]
Smažená jídla ve fastfoodech jsou zatěžkávací zkouškou pro náš žlučník i naše játra. Nadbytek nasycených tuků, obsažených v potravinách živočišného původu přispívá k obezitě i ke zvyšování hladiny krevních tuků. Mnohem nebezpečnější jsou přepálené tuky. Obsahují škodlivé trans mastné kyseliny, se kterými si naše tělo neví rady a karcinogenní látky. Konzumace přepálených tuků přispívá ke zvýšení LDL cholesterolu a snížení HDL cholesterolu, což vede k onemocnění srdce a cév. Přepálené tuky jsou těžko stravitelné, ve větším množství působí pálení žáhy a trávicí potíže. Pálení žáhy může mít na svědomí také chemické přídatné látky, obsažené v jídlech. Chemické látky dodávají jídlům vůni, vzhled a chuť. V jídlech z fastfoodů se skrývá nadbytek soli, který podporuje zadržování vody v těle, čímž podporuje obezitu. Nadbytek soli je jednou z příčin vysokého krevního tlaku a nemocí srdce. Při nadměrném solení hrozí také riziko onemocnění ledvin a vznik otoků, způsobených zadržováním vody v těle. Není třeba dodávat, že se fastfoody negativně podepisují na zdraví dětí a dospívajících.

Stravou ve fastfoodech trpí i náš mozek

Strava má nemalý vliv na naši psychickou kondici, myšlení a paměť. Nadbytek tuků, zejména přepalovaných, podporuje zhoršování krátkodobé paměti. Po několika dnech nepřetržité konzumace stravy z fastfoodů se objeví v buňkách velké množství bílkovin, snižujících efektivitu buněk při práci s kyslíkem. Při delší pravidelné konzumaci jídel ve fastfoodech nejsou výjimkou stavy únavy, vyčerpanosti, podrážděnosti a deprese. Častá konzumace jídel z fastfoodů může způsobit depresi.

[ulice-plna-fastfoodu.jpg]

Názor lékaře na jídla z fastfoodů

Podle názoru MUDr. Zbyňka Mlčocha jsou jídla z fastfoodů zásobárnami tuků, cukrů, soli a různých chemických ingrediencí. Chemické látky dodávají jídlu lákavý vzhled, vůni, chuť a dokonce mohou být i návykové. Jelikož jídla z fastfoodů neobsahují téměř žádné enzymy, naše tělo musí použít vlastní enzymy, aby je mohlo strávit. Konzumace jídel z fastfoodů oslabuje organismus. Enzymy se místo posilování organismu, zabíjení bakterií, virů, mikrobů, absorbci mrtvé tkáně a vytváření nové tkáně musí věnovat trávení jídla. Jídla z fastfoodů způsobují také překyselení žaludku a pálení žáhy. MUDr. Zbyněk Mlčoch doporučuje jedincům s nestabilním trávením a jedincům trpícími potravinovými alergiemi vyhnout se fastfoodům.

Proč nás lákají fastfoody?

Závislost na jídlech z fastfoodu – vědci objevili, že koktej chemických látek obsažených v jídlech z fastfoodů spouští v mozku stejné pochody jako při závislosti na alkoholu nebo nikotinu, např. vyplavování dopaminu mozkem. Dopamin je látka, kterou vyplavuje mozek při chuti na drogy.

Atraktivní prostředí – fastfoody jsou symbolem rychlosti, čistoty, vstřícnosti. Malé prostory ve fastfoodech nejsou náhodou, touha být s ostatními lidmi je jeden z nejsilnějších pudů člověka. Fastfoody dávají člověku pocit, že je ve společnosti, k atraktivnímu prostředí přispívá také hudba.

Pohodlnost – fastfoody jsou po ruce, bývají umístěny na rušných ulicích, v nákupních centrech, na dálnicích. Ve fastfoodech nemusíte na jídlo dlouhou čekat, během několika minut pohodlně sedíte a vychutnáváte si velkou porci jídla. Vzhled, vůně a chuť vás povzbuzuje k jídlu, přestože nemáte hlad. Jídla ve fastfoodech mají měkčí konzistenci, není třeba je dlouho kousat.

Velká porce je výhodná – pokud si koupíte největší menu, nejvíce ušetříte a také nejvíce sníte. Nejen proto, že vám je líto vyhazovat jídlo, ale také proto, že atmosféra ve fastfoodech povzbuzuje k větší konzumaci, přesvědčuje nás, že normální je velká porce.

[fastfood.jpg]

Není fastfood jako fastfood - některé fastfoody mohou být zdravé

Výše uvedená rizika představují fastfoody amerického typu. Hamburger, smažené hranolky a coca-cola, různé zmrzliny, krémy, mufiny, donuts se staly národním jídlem Američanů. Není divu, že USA je ve výskytu obezity na předním místě na světě. Naštěstí se na našem trhu objevily fastfoody, které nabízejí zdravá, kvalitní jídla. Mezi tyto fastfoody patří „polévkárny“, fastfoody zaměřující se na japonskou kuchyni, jejíž hlavní součástí jsou ryby, mořské plody, zelenina a rýže, vegetariánské fastfoody a další. Pokud se chcete rychle a chutně najíst v příjemném prostředí za přijatelnou cenu, jsou pro vás vhodné tyto moderní fastfoody, zaměřené na zdravou stravu.

Autorka: Evžena Janovská

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek