KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Jak předejít salmonelóze - nemoci letních dní

Léto je spojené s dovolenou, výlety a také různými pochoutkami, jako je zmrzlina, grilované maso či zeleninové saláty s různými dresinky a majonézami. Tyto pochoutky, ač neskonale chutné, mohou být zdrojem salmonelózy, nemoci způsobené bakteriemi, kterým se nejlépe daří právě v horkých letních dnech. Naštěstí lze nákaze těmito bakteriemi s trochou snahy snadno předejít. Prozradím vám, jak.

...

Bakterie rodu Salmonela pod elektronovým mikroskopem.

Co je salmonelóza a jak se projevuje

Salmonelóza je jedním z nejčastějších infekčních onemocnění. Jedná se o průjmové onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonela, které se do těla dostávají z potravy, nádobí, špinavých rukou.

Doba od vstupu bakterie do těla po první příznaky (inkubační doba) je obvykle kolem 8 hodin, maximálně však 48 hodin.

Po této době dochází k četným vodnatým průjmům, bolestem až křečemi břicha, pocitem na zvracení, zvracení, horečce a dehydrataci způsobené značnými ztrátami tekutin.

Jaké jsou rizikové faktory vzniku salmonelózy

K onemocnění salmonelózou dochází konzumací infikované potraviny nebo kontaminované vody. Nejrizikovějšími potravinami jsou vejce, drůbež, ryby a vepřové maso.

Bakterie Salmonely lze zničit důkladnou tepelnou úpravou, teplota vyšší než 75 °Celsia je totiž zabijí. Naopak velice dobře snášejí chlad, ani zmrazení potravin na -80 °Celsia je nezabijí, pouze je uchová v klidovém stádiu. Po rozmražení se opět začnou množit.

Uvařená vejce ani důkladně tepelně zpracované vepřové maso a ryby nám nemohou uškodit. Riziková je jejich nedostatečná teplená úprava.

Příkladem je doma vyrobená majonéza, cukrářské výrobky se žloutkovým krémem, vaječné pomazánky, salámy, sekaná, „volské oko“ nebo oblíben zmrzlina.

Bakterie se může uchytit i na noži, kterým jsme krájeli syrové maso. Pokud nůž důkladně neumyjeme a krájíme s ním další potravinu, kterou důkladně tepelně nezpracujeme, například hlávkový salát, může dojít k nákaze.

Další možností, jak se může bakterie dostat do našeho těla, je nevhodné skladování potravin.


Nenechávejte v letních měsících potraviny obsahujícíc syrová vejce dlouhodobě vystavené teplu.

Jak se nenakazit salmonelózou

Bakterie salmonely se velmi rychle množí, zejména při pokojové teplotě, která je pro ně optimální, se jejich počet zhruba každou půl hodinu zdvojnásobí. Velmi dobře rovněž snášejí chlad.

Vadí jim naopak vysoké teploty, již při teplotách nad 45 °Celsia se jejich rozmnožovací schopnosti výrazně snižují.

Velmi účinnou zbraní proti těmto bakteriím je tedy důkladná tepelná úprava (teploty nad 75 °Celsia jsou pro ně smrtelné).

Grilované maso, které je sice na povrchu připálené, avšak uvnitř syrové či téměř syrové, rozhodně nelze považovat za bezpečnou potravinu. Dát si v horkých letních dnech tatarák taktéž znamená koledovat si o salmonelózu.

Mějme na paměti, že mráz Salmonely není schopen zničit, proto je třeba se zejména v létě vyhnout rozmrazeným a znovu zmrazeným potravinám. Rizikové jsou také vakuované potraviny, u kterých byl jakkoliv porušen obal.

Ohříváte-li znovu potraviny, přiveďte je k varu a povařte je aspoň 5 minut. Tím zničíte bakterie, které se mohly dostat na potravinu například přenosem hmyzu a rozmnožit se během jejího přechodu na pokojovou teplotu.

Další velmi účinnou zbraní, která platí na Salmonely, je dezinfekce. Časté mytí rukou a důkladné mytí nádobí a náčiní, zejména toho, které přišlo do styku se syrovým masem, je velmi účinnou prevencí proti salmonelóze.

Prasklá a trusem znečištěná vejce představují vhodné podmínky pro nákazu bakteriemi Salmonely. To je důvod, proč bychom je měli raději nechat v regálech obchodů.

Kupujte pouze nepoškozená a neznečištěná vejce, která nejsou starší více než 2 týdny.


Jednou z hlavních zásad prevence proti salmonelóze je správná manipulace a uchovávání vajec.

Někteří lidé myjí a otírají vejce před tím, než je uloží do lednice v mylném domnění, že tím sníží riziko nákazy bakteriemi. Opak je pravdou.

Mýtím a otíráním vajec před uložením do lednice totiž naruší jejich přirozenou mikroskopickou ochrannou bariéru, čímž otevřete cestu mikroorganismům, včetně bakterií Salmonely.

Čím déle skladujeme potraviny, tím je vyšší pravděpodobnost, že se zkazí – toto pravidlo platí sice celoročně, ale v létě dvojnásob. Neskladujte proto dlouho v lednici výrobky studené kuchyně, spotřebujte je ideálně do 24 hodin.

Nezapomeňte na zásady prevence ani na cestách. Mějte na paměti, že se bakterie Salmonely mohou skrývat i ve vodě. To je důvod, proč je dobré nepít vodu z různých potoků a dalších pochybných zdrojů. Pijte pouze vodu, o které stoprocentně víte, že je pitná

Co dělat, když vás salmonelóza postihne

Pokud vás postihne nákaza Salmonelou, hodně a často pijte vodu a slabý černý čaj. Časté vodnaté průjmy totiž způsobují značné ztráty vody z organismu a následnou dehydrataci, která může být sama osobě mnohem nebezpečnější než salmonelóza. 

Při salmonelóze se užívají léky proti průjmům, které dezinfikují střeva, jako je například živočišné uhlí či Endiaron. Není na škodu mít tyto léky pro všechny případy v domácí lékárničce. Nic nezkazíte také tím, když je s sebou přibalíte na dovolenou.

Součástí léčby salmonelózy je také dieta. Nejprve se pije pouze voda a černý čaj. Později se přidává suché pečivo, banány, odvar z rýže, ovesných vloček, zeleninové a čisté masové vývary a dušená mrkev.


Rýže je ideální složkou diety během salmonelózy, můžete si ji dát třeba s doma připraveným jablečným kompotem (nakrájená jablka povařte s troškou cukru).

Zcela nevhodná jsou jakákoliv tučná a kořeněná jídla.

Salmonelóza většinou sama odezní po několika dnech, jakmile se ze střev dostane většina bakterií. Během onemocnění a po onemocnění je třeba si často důkladně mýt ruce. Po onemocnění je doporučováno jíst potraviny, které jsou zdroji probiotik pro obnovení rovnováhy střevní mikroflóry. Lékař vám rovněž může předepsat prášky obsahující probiotika, které obnovují přirozenou střevní mikroflóru.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek