KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Konec alergii na arašídy? Vědci nalezli lék, který účinkuje po dobu čtyř let

Autoři nové studie zjistili, že perorální léčba alergie na arašídy účinkuje i čtyři roky poté, co byla podána.

...

Alergickým dětem byla v rámci studie po dobu 18 měsíců denně podávána probiotika obsahující arašídový protein.

Když byly děti o měsíc později znovu otestovány, u 80 % z nich arašídy nevyvolaly žádné symptomy alergie, a když byly znovu otestovány po 4 letech, mohlo arašídy bez jakýchkoli následků jíst ještě 70 % z nich.

Alergie na jídlo se v posledních desetiletích rapidně rozmohly, při čemž alergie na arašídy je jednou z nejnebezpečnějších.

Vedoucí výzkumu profesorka Mimi Tangová z australského výzkumného ústavu Murdoch Childrens Research Institute v Melbourne uvedla, že polovina dětí konzumovala arašídy pravidelně, zatímco ostatní děti pouze zřídka.

„Důležitost tohoto zjištění leží v tom, že tyto děti byly schopné jíst arašídy stejně jako děti, které na ně nejsou alergické, a udržet se ve stavu tolerance, chráněny proti reakci na arašídy,“ řekla Tangová, podle které se jedná o první případ, kdy se léčba alergie na arašídy ukázala být účinnou po tak dlouhou dobu.

Použité probiotikum, které se nazývá Lactobacillus rhamnosus, je již po delší dobu spojováno s prevencí určitých alergických symptomů.

Australský výzkumný tým chce nyní vyhodnotit, zda léčba zlepšila kvalitu života dětí. Po celém světě totiž arašídovou alergií trpí přibližně 250 milionů lidí, což je číslo, které se za posledních 20 let více než ztrojnásobilo.

Počet lidí trpících alergií na arašídy, která je jednou z nejčastějších příčin úmrtí následkem alergie na jídlo, se v poslední době rapidně zvyšuje.

Tangová uvádí, že závěry studie publikované v odborném lékařském časopise s názvem The Lancet Child & Adolescent Health by mohly znamenat „vzrušující možnost toho, že tolerance je realistickým cílem pro léčbu alergie na jídlo“.

„Jedná se o velký krok vpřed v určení účinné léčby řešící problém s alergiemi na jídlo, se kterým se západní společnosti potýkají,“ dodala Tangová.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek