KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Kostival nejen pro bolavé klouby a svaly

Kostival lékařský je předchůdcem současné sádry. Ve středověku se z nastrouhaných kořenů této bylinky připravovala kaše, která se díky rychlému ztvrdnutí používala jako fixace zlomenin. Kostival je rovněž známý a osvědčený přírodní lék proti bolestem svalů a kloubů. Tato bylinka si však dokáže poradit i s jinými zdravotními potížemi, než jsou pouze bolavé klouby a svaly.

...

Představení kostivalu

Kostival lékařský (Symphytum officinale) nepatří mezi bylinky, které dokáží zaujmout svým vzhledem nebo svou vůní. Chlupaté, drsné, špičatě zakončené listy, fialové květy, tmavohnědý až černý kořen, tlustý jako palec a navíc slizký a pocitově mazlavý nedělá z něho žádného krasavce.

Co chybí této bylince na kráse, to v hojné míře kompenzuje svými léčivými účinky. O jejím blahodárném vlivu na naše zdraví napovídá i jeden z jejích lidových názvů „dobrý kořen“. Navíc je snadno dostupná.

Najdeme ji na okrajích polí, vlhkých loukách a příkopech, podél potoků, u plotů i na rumištích. Kostival má totiž rád vlhké, hlinité a jílovité, výživné, slabě kyselé až slabě zásadité půdy. Jeho fialové květy můžeme vidět od května do července. Vyskytuje se téměř v celé Evropě, severní Americe i v Asii.

Pokud ho chceme pěstovat, stačí nechat na jaře semena několik dní na pařeništi a potom sazeničku vložit do nádobky. Po čtyřech týdnech můžeme mladou rostlinku vysadit na zahradě na slunné či mírně stinné místo s vlhkou, humózní půdou bohatou na živiny. Bylinku je třeba dostatečně zalévat.   

Co najdeme v kostivalu

Kostival lékařský je bohatou zásobárnou velkého množství látek, díky nimž nám může být užitečný při mnoha potížích. Najdeme v něm alkaloidy, silice, třísloviny, organické kyseliny, taniny, aminokyseliny, saponiny glykosidy, škrob, alantoin (organická látka s regeneračními účinky), cholin, pryskyřice, hořčík, fosfor, železo, draslík, zinek vápník, jód, vitamíny A, C.


V čem nám může kostival pomoci

Kostival byl již ve středověku významnou léčivou rostlinou. Díky své schopnosti regenerovat tkáně se těší nemalé oblině i u současných léčitelů. Kořen kostivalu se zevně používá při zlomeninách končetin, zánětech, pohmožděninách, výronech i bércových vředech.  Rovněž pomůže při hojení popálenin nebo omrzlin.

Kostival si dokáže poradit i s artritidou, vředy, ekzémy, bolestmi zad, hemeroidy, poruchami prokrvení, výrony i se syndromem karpálního tunelu.

Pokud jste nadměrně trénoval, vaše tělo vám to dalo pocítit bolestmi svalů. V tomto případě oceníte kostivalovou mast nebo obklad ze strouhaného kořene kostivalu. Kostival nejenže urychlí regeneraci vašich svalů, rovněž vás dokáže zbavit nepříjemné bolesti.

Ze strouhaného kořene kostivalu a sádla lze připravit kostivalovou mast, která je velice účinná na drobné hnisající rány.

Kořen kostivalu se občas používá i vnitřně jako přírodní lék při zánětech žaludku a dalších nemocech trávicího traktu. Je však třeba ho užívat pouze krátkodobě a ve velmi malých množstvích, jinak nám kostival naopak ublíží.

Kdy nám může kostival naopak uškodit

Kostival je vynikající léčivka. Zevně ji můžeme užívat bez obav, měli bychom si však dát pozor při jejím vnitřním užívání. Pokud jí užíváte vnitřně, je třeba jí užívat pouze krátkodobě a ve velmi malých množstvích. Kostival totiž v sobě skrývá alkaloid, který ve velkých dávkách a při dlouhodobém užívání poškozuje játra a vyvolává v nich rakovinné bujení.


Jak využít kostival

Léčivé účinky mají listy, avšak nejvíce účinných látek v sobě skrývá kořen. To je důvod, proč se sbírá zejména kořen. Sbíráme ho brzy na jaře (v březnu a dubnu) a na podzim (v září a říjnu). Sběr kořenu není nijak snadný. Zkuste vyrýt třiceticentimetrový kořen.

Po vyrytí ho opereme a podélně rozřízneme nebo ho nakrájíme na slabá kolečka. Používáme ho čerstvý nebo ho sušíme na slunci. Pokud je chladno a deštivo, musíme použít umělé teplo, teplota však musí být nižší než 45°Celsia. Sušený kořen skladujeme na suchém a stinném místě.  

Kostivalový kořen většinou užíváme zevně ve formě obkladů nebo mastí, či tinktury. Obklad připravujeme vždy z drceného či mletého kořene, který přidáme do hrnku vroucí vody s několika kapkami jedlého oleje a vymícháme na kaši. Ještě teplou kaši natřeme na lněné plátno, přiložíme ji na nemocné místo, a obvážeme.

Máme-li k dispozici čerstvé kostivalové kořeny, můžeme si z nich připravit známou a osvědčenou kostivalovou mast. Kromě čerstvých kořenů kostivalu budeme potřebovat domácí sádlo nebo čistou mast.

Pokud máme sádlo, umyjeme čtyři až šest čerstvých kostivalových kořenů, krátce je opražíme ve 250 g čistého sádla a necháme stát přes noc. Druhý den směs ohřejeme, scedíme přes plátýnko a zbytek vymačkáme rukou. Hotovou mast plníme do malých, čistě vymytých nádobek, například kelímků od krémů, a vložíme je do chladničky.

Kostivalovou mast si můžeme připravit i bez sádla. Postup přípravy je naprosto stejný, pouze místo sádla použijeme čistou mast.

Kostivalová tinktura je díky svému univerzálnímu využití velice oblíbená. Můžeme ji použít například na poranění všeho druhu, na pohmožděniny, při zlomeninách, vnitřním krvácení, bolestech zubů.

K její přípravě budeme potřebovat čerstvé kořeny a pálenku nebo ovocný líh. Omyté, očištěné a nadrobno nakrájené čerstvé kořeny vložíme do láhve a zalijeme pálenkou nebo ovocným lihem rak, aby byly kořeny celé ponořeny. Necháme dva až tři týdny louhovat, potom přecedíme a nalijeme do skleniček s uzávěrem.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek