KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Ledové a slámové víno na svátečním stole

Na sváteční, vánoční stůl patří neodmyslitelně kvalitní víno. Ledová i slámová vína jsou určená pro slavnostní příležitost. Oběma vínům je společný vysoký stupeň cukernatosti, dále skutečnost, že z velkého množství hroznů vzniká malé množství moštu a v neposlední řadě také jejich jedinečnost a vzácnost. Pojďme se s oběma víny seznámit blíže.

...

Ledové víno – spojení sladkosti a zimy

Víno bývá obvykle spojováno se sluncem, které mu dodává sladkost. Ledové víno je však jediné víno, které je naopak spojováno s mrazem a které nelze vyrobit ve slunném Španělsku či Francii. Neobvyklý je také čas jeho sklizně, místo září a října se hrozny pro výrobu ledového vína sklízejí nejdříve v prosinci.

Hrozny je totiž nutné nechat déle vyzrát a potom čekat na mrazy. Hrozny pro výrobu ledového vína musí být zmrzlé, přičemž alespoň dva dny po sobě musí být noční mrazy minimálně -6 °Celsia a současně denní teplota nesmí být vyšší než 0 °Celsia.

Ledové víno může být bílé, červené i růžové, záleží na odrůdě. Pro výrobu tohoto vína jsou vhodné pouze pozdní odrůdy, odolné proti opadání. Nejčastějšími odrůdami pro výrobu ledového vína jsou Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené a Chardonnay.

Typickými charakteristickými znaky všech ledových vín je výrazné aroma, nižší obsah alkoholu (8 až 9 %) a vysoký obsah zbytkového cukru, který jim dodává velmi sladkou chuť.

Jak se vyrábí ledové víno?

Podstatou výroby ledového vína je dodržení teploty sklizně a lisování hroznů. Minimální teplotu -6 °Celsia je nutné dodržet během sklizně i během celého výrobního procesu.

Během lisování hroznů v nich zůstává voda ve formě ledových krystalků, zatímco ven vytéká hustý, sladký (minimální hranice cukernatosti je 27 stupňů), koncentrovaný roztok, obsahující velké množství aromatických látek a kyselin.

Vzniklý mošt se několik dnů samovolně odkaluje, teprve potom začíná pozvolna kvasit, nezřídka kvasí několik měsíců. Optimální je, aby cukr prokvasil na 8 až 10 % alkoholu, přičemž ve víně zůstane 150 až 250 g/l zbytkového cukru.

Díky tomu jsou ledová vína připravená ke konzumaci v létě nebo až na podzim následujícího roku. Hotové ledové víno se plní do malých skleněných lahví, obvykle 0,2 nebo 0,375 l.


Foto: Wikimedia

Jak chutná ledové víno a k čemu se hodí?

Každý druh ledového vína se pyšní exotickým aroma s tóny ovoce. Lze v nich rovněž najít vůni medu, citrusů, maracuji a někdy i oříšků a sušených meruněk. Jeho chuť je medová, spojená s chutí tropického ovoce, broskvové šťávy a manga.

Tato vína jsou harmonická, plná a velmi aromatická. Nehodí se k běžnému pití, nýbrž pouze pro sváteční a výjimečné příležitosti.

Díky svému aroma, výjimečné chuti i vysoké sladkosti jsou vhodná především ke sladkým dezertům, moučníkům, sladkým jídlům a také k vánočnímu cukroví. Lze je rovněž servírovat k ovocným salátům a k čerstvému i k sušenému ovoci.

Ledové víno si rozumí také s masem, například s kachnou na medu nebo s husími či kachními játry. Rovněž se hodí pro slavnostní přípitek. Gurmáni si ho vychutnávají k sýrům s modrou plísní.

Přestože je ledové víno velmi sladké, neznásobí sladkou chuť dezertů a dalších sladkých dobrot, ale naopak ji tlumí. Pro správný požitek z ledového vína je třeba ho servírovat při teplotě mezi 9 až 11 °Celsia.

Slámové víno – víno skladované na slámě

Slámové víno je označení pro jednu z jakostních tříd vinařského zákona. Jedná se o víno s vysokým obsahem zbytkového cukru. Smí se vyrábět pouze z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě nebo na rákosu nebo byly zavěšeny nejméně 3 měsíce ve větratelném prostoru.

Získaný mošt při výrobě slámového vína musí mít minimální cukernatost 27 stupňů.

Pro výrobu slámového vína se nejčastěji používají odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Tramín červený, Neuburské, Frankovka, Cabernet a Sauvignon.


Jak se vyrábí slámové víno?

Hrozny pro výrobu slámového vína musí být vyzrálé. To je důvod, proč se sklízejí až na přelomu října a listopadu. Po sklizni se skladují minimálně tři měsíce na slámě, rákosu nebo zavěšené v dobře větratelném prostoru.

Během této doby se většina vody odpaří, přičemž podíl cukru dosáhne zhruba 20 % hmotnosti. Po této době bobule svým vzhledem i velikostí připomínají rozinky. K jejich zpracování dochází často až v březnu následujícího roku.

Po minimálně tříměsíčním skladování se bobule lisují. Vzniklý mošt se nesíří, kvašení probíhá pomaleji za vyšších teplot a za pomoci speciálních kvasinek. Během kvašení se mošt promíchává. Kvašení je ukončeno v okamžiku, kdy je dosaženo zhruba 10 % alkoholu.

Vzniklé víno se stáčí do dřevěných sudů, ve kterých se obvykle školí jeden až dva roky. Teprve potom se plní do menších skleněných lahví 0,2 nebo 0,375 l.

Jak chutná slámové víno a k čemu se hodí?

Pro slámové víno je charakteristická sytě žlutá barva, výrazný buket, vysoký podíl zbytkového cukru a tím i velmi sladká chuť. Pro jeho lahodnost ho lze přirovnat k nektaru.

Mile vás překvapí svou mohutnou chutí, připomínající chuť kandovaných hrušek, jablek, broskví, ananasu či mandarinek. Ovocnou chuť vystřídá medová sladkost, spojená s výraznou kyselinkou.

Po dobu konzumace slámového vína vás bude provázet jeho květinová a ovocná vůně, připomínající vůni léta.

Slámové víno, podobně jako ledové víno, není vhodné pro běžné pití, nýbrž pouze pro slavnostní a výjimečné příležitosti. Poslouží jako přípitek, rovněž se hodí k dezertům, moučníkům, vánočnímu cukroví. Podává se vychlazené na 8 až 10 °Celsia.


Autorka: Evžena Janovská

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek