KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Letní strava podle tradiční čínské medicíny

Výživa podle tradiční čínské medicíny klade důraz na sezónnost. V každém ročním období nám dle tohoto učení prospívá jiná skladba stravy. Porušíme-li toto pravidlo, dojde v našem těle k energetické nerovnováze, která je podle tradiční čínské medicíny považována za příčinu všech nemocí. Podívejme se, jaká doporučení ohledně stravování nám dává na léto.

...

Dvě letní období v tradiční čínské medicíně

Tradiční čínská medicína na rozdíl od nás rozeznává dvě letní období – léto a pozdní léto. Podle astronomického kalendáře začíná léto sice až v červnu, tradiční čínská medicína však stanovuje začátek léta 16. května.  

Období léta je charakteristické krásou, vitalitou, svěžestí, aktivitou. Léto je ve znamení elementu ohně, kterému je přiřazeno horko a hořká chuť.

Období léta trvá do 16. srpna, po něm následuje období pozdního (babího) léta, které trvá až do astronomického podzimu.

Jedná se o období dozrávání, úrody a rovnováhy. Pozdní léto je zastoupeno elementem země, kterému je přiřazeno sucho a sladká chuť.  

Jak se stravovat v létě

V horkých letních dnech se naše tělo potřebuje ochladit. To je důvod, proč jsou doporučovány nejvíce JIN potraviny, potraviny s největším ochlazovacím účinkem na naše tělo.

Mezi tyto potraviny patří například ryby, letní ovoce, červená zelenina, lehká kukuřice a sója.


V tomto období je doporučována hojná konzumace potravin podporujících element ohně. Jedná se o potraviny hořké chuti, tyto potraviny, snižují napětí v těle, vysušují, usnadňují trávení a mohou také pomoci  zbavit se nadbytečných kil.

Není náhoda, že právě v tomto období nám chutnají zelené saláty, brokolice, růžičková kapusta, grapefruity a další potraviny s hořkou chutí. Kromě nich nám v létě prospívají celozrnné obiloviny, listové saláty, červená řepa a další syrová zelenina.

Potraviny typické pro element ohně, kterému je přiřazeno období léta, jsou brusinky, pohanka, amarant, kapusta, rukola, červené fazole, červená paprika, maso grilované zdravým způsobem, čekanka, špenát, mangold, listy pampelišky, kakao, oregano, muškát.

V létě nám nejvíce prospívají lehká studená nebo jen krátce upravovaná, například lehce smažená jídla. Při jejich přípravě je doporučováno omezit sůl a naopak přidat více tekutin.

Nejvhodnější tepelná úprava v tomto období je šetrné smažení.


Čínská tradiční medicína doporučuje vyhnout se v tomto období jídlům, která prošla dlouhou tepelnou úpravou.

K tomu nás vede i naše tělo, v horkých letních dnech máme chuť na syrovou zeleninu a na jídlo, které bylo jen krátce tepelně upravené, jako je například zeleninový salát s kuřecím masem upraveným na přírodní způsob.

Hledáme osvěžení v ledových nápojích a ve zmrzlinách, to bychom však podle tradiční čínské medicíny (a nejen podle ní) dělat neměli.

Chladná energie zmrzliny a ledových nápojů oslabuje slezinu a stahuje tělo, což může vést k zadržování tekutin a horka uvnitř těla.

Naopak nás osvěží vlažný zelený čaj a teplá voda.

Jak se stravovat v pozdním létě

Po horkých letních dnech přichází pozdní léto, období sklizně, období, kdy přechází energie jang v energii jin. Tradiční čínská medicína nám doporučuje v tomto období jíst sladké potraviny, sladká chuť je totiž přiřazena elementu země.

V žádném případě to neznamená cpát se koláči, dortíky a dalšími sladkostmi, cukrovinkami a zapíjet je nápoji typu Coca-cola. Jedná se o přirozeně sladké potraviny, jako je sladké ovoce, obiloviny a zelenina.


V pozdním létě bychom podle tradiční čínské medicíny měli omezit konzumaci kravského mléka a výrobků z něho a nahradit ho kozím mlékem. Tradiční čínská medicína totiž považuje kravské mléko za nositele vlhkosti, které bychom se měli v tomto období vyhýbat.

Podle tradiční čínské medicíny našemu tělu v tomto období prospívají přirozeně sladké obiloviny, jako je rýže, kukuřice, quinoa, dýně, mrkev, jablka, hrušky, švestky či sladké brambory. 

Rovněž je doporučováno jíst cizrnu, hrách, jáhly, kozí mléko, brambory, olej, med, rozinky, mandle, ořechy a sezam.

Nejvhodnější kuchyňskou úpravou v tomto období je krátké povaření.

Hledáte-li roční období vhodné pro konzumaci cukrovinek, brambůrků a dalších průmyslově zpracovaných potravin plných různých přídatných chemických látek, budete hledat marně. Tradiční čínská medicína totiž tyto potraviny považuje za nepřirozené a škodlivé v každém ročním období.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek