Kupujeme vanilku, nebo pouze předražený cukr?

Sáhneme-li do regálu obchodu pro výrobek s označením vanilkový cukr, podle vyhlášky č. 113/2005 o způsobu označování potravin v něm musí být pravá vanilka.

Nečekejme však, že tam najdeme menší množství drcených vanilkových lusků. Místo nich tam můžeme najít vanilín, což je aromatická látka vanilkových lusků.

Otázkou však zůstává, kolik aromatické látky vanilkových lusků najdeme v malém balíčku vanilkového cukru. Její minimální množství je sice stanoveno v normě, výsledky testů společnosti dTest však ukázaly, že někteří výrobci šetří s vanilínem a spoléhají se na neznalost a nevšímavost spotřebitelů.

Žádná norma navíc nehovoří o tom, kolik procent uměle vyrobeného vanilínu může vanilkový cukr obsahovat. A výrobci toho využívají.

Nezřídka v něm totiž najdeme nepatrné množství vanilky, které by rozhodně neprovonělo kuchyň při pečení cukroví. Lákává vůně, která se line z vanilkových rohlíčků a dalších druhů cukroví, ve skutečnosti pochází z chemicky vyrobeného vanilínu, nikoliv z pravého vanilkového aroma.

Rozhodně se vyplatí přečíst si složení vanilkového cukru na jeho obalu. Pokud tam najdete název přírodní vanilín, znamená to, že minimálně 95 % vanilkového aroma musí pocházet z pravých vanilkových lusků.

Jestliže tam toto označení naopak nenajdeme, s velkou pravděpodobností většinu vanilkového cukru tvoří chemicky vyrobený vanilín. Někdy se sice používá vanilín vyrobený za účinků bakterií, chemicky vyrobený vanilín je však levnější. To je důvod, proč jej výrobci používají a proč se s ním pravděpodobně setkáme častěji.

Je vanilín neškodný?

O neškodnosti přírodního vanilínu, aroma z pravých vanilkových lusků není pochyb. Naprosto jiná situace je u chemicky vyrobeného vanilínu. Ten je naopak silný alergen a příčina mnohých nežádoucích účinků.

Co si můžeme koupit místo vanilkového cukru?

Chceme-li mít jistotu, že si místo vanilkového cukru nekupujeme předražený cukr s chemickou náhražkou, můžeme si koupit výrobek s označením vanilka bourbon. Tento výrobek obsahuje celé rozdrcené vanilkové lusky.

Přítomnost vanilky poznáme nejen podle ceny (vanilka patří spolu se šafránem k nejdražším kořením na světě). Na obsah vanilky ukazují rovněž drobné tečky tmavohnědé barvy. Tyto tečky jsou totiž rozdrcené vanilkové lusky.

Další kvalitní náhradou vanilkového cukru je extrakt vanilky. Jedná se o výluh z plodů vanilkových lusků naložených v lihu.

Vanilínový cukr není vanilkový cukr

Vanilínový cukr najdeme ve stejném regálu obchodů, jako vanilkový cukr - často bývá umístěn dokonce vedle něho. Mnozí spotřebitelé sáhnou po vanilínovém cukru. Mylně jej totiž považují za vanilkový cukr.

Názvy obou cukrů jsou velice podobné, nikoliv však jejich složení. Zatímco ve vanilkovém cukru musí být přítomno alespoň minimální množství aroma z pravých vanilkových lusků, ve vanilínovém cukru nemusí být toto aroma obsaženo vůbec.

A také není. Vanilínový cukr nemá kromě podobného názvu s vanilkou vůbec nic společného. Jedná se o předražený bílý řepný cukr, ochucený chemicky vyrobeným aromatem.

Tímto aromatem je nezřídka etylvanilín, chemická látka vyrobená z uhelného dehtu. Kromě nebo místo etylvanilínu může vanilínový cukr obsahovat chemicky vyrobený vanilín.

Zda daný vanilínový cukr obsahuje chemicky vyrobený vanilín nebo etylvanilín, se spotřebitel nedozví. Výrobci totiž podle legislativy EU nemají povinnost uvádět název použitého aroma.

Jelikož je však etylvanilín mnohem aromatičtější než vanilín, lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že ve vanilínovém cukru nebude chybět.

Vyrobte si domácí vanilkový cukr

Chcete si upéci vánoční cukroví s kvalitním vanilkovým cukrem? Vyrobte si ho doma! Jeho příprava není vůbec složitá. Stačí si koupit vanilkový lusk, vyškrábat jeho dřeň a smíchat ji s cukrem, přičemž na dva šálky cukru připadne vyškrábaná dřeň z jednoho vanilkového lusku.

Smíchaný cukr s vanilkou vložte spolu se zbytky vanilkového lusku do sklenice, uzavřete a nechte odstát. Čím déle necháte cukr s vanilkovou dření ve sklenici, tím více bude cukr provoněn pravým vanilkovým aromatem.

Použité vanilkové lusky rozhodně nevyhazujte, naopak přisypávejte cukr. Vanilkové lusky jsou totiž silně aromatické a lze je použít i několikrát.

Rychlejší variantou výroby vanilkového cukru je podélně rozříznout čtyři průměrně velké vanilkové lusky, přidat k nim jeden kilogram cukru, ideálně nerafinovaného nebo třtinového, dát do sklenice a nechat stát.

Potřebujete-li vanilkový cukr co nejdříve a nemůžete si dovolit čekat jeden až dva týdny, rozmixujte vanilkové lusky spolu s 10 dkg cukru. Potom přidejte dalších 90 dkg cukru, důkladně promíchejte a pravý vanilkový cukr je připraven k použití.


Autorka: Evžena Janovská