KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Osvěžující čaj a energetická bomba amazonských indiánů jménem Wayusa

Přestože letošní ročník ITC nabízel spoustu zajímavých informací i zážitků, nemohla jsem si nevšimnout stánku s wayusou. A nejen nevšimnout. Ochutnala jsem tento hořkosladký čaj amazonských indiánů a na vlastní kůži pocítila jeho osvěžující účinky.

...

Stručné představení wayusy

Wayusa není u nás příliš známá, což je velká škoda. Podobně jako mnoho jiných léčivých rostlin z oblasti Amazonie totiž působí velice příznivě na naše zdraví.

Wayusa, známá také pod názvem guayusa, jsou listy cesmíny guayusa (Ilex guayusa), blízké příbuzné cesmíny paraguayské, ze které se připravuje známý čaj Yerba maté. Současně nám může posloužit jako náhrada kávy nebo čaje.

Domovem wayusy jsou deštné amazonské pralesy, odkud se nejvíce šíří do Ekvádoru. Tato rostlina se stala nedílnou součástí kultury a každodenního života místních Indiánů.

Dokonce si od nich vysloužila přezdívku „noční stráž“. Dokáže totiž v případě potřeby pomoci zůstat čilým do pozdních nočních hodin.

Co v ní najdeme

Wayusa se kromě nemalého obsahu vitamínu C a kofeinu může pochlubit obsahem mnoha dalších látek, jako jsou například antioxidanty, saponiny, polyfenoly nebo flavonoidy.

Najdeme v ní rovněž teobromin, látku, která snižuje vyšší krevní tlak a je prevencí proti zánětům, l-theanin, aminokyselinu produkující dopamin, hormon pro dobrou náladu, kyselinu chlorogenovou, která zrychluje metabolismus, čímž pomáhá ke štíhlé linii. Kyselinu chlorogenovou najdeme také ve švestkách, třešních a zelené kávě.

Přínosy pro naše zdraví

Wayusa se pije zejména kvůli jejímu povzbuzujícímu účinku, který je na rozdíl od kávy nebo čaje postupný a trvá déle. Na rozdíl od kávy má na naše tělo zásadotvorné účinky. Podporuje zažívání, zrychluje metabolismus a dokonce může mít vliv na snížení hladiny glukózy v krvi.

Navíc organismus odvodňuje mnohem méně než káva nebo silný čaj.

Jak se wayusa zpracovává

Rozhodnete-li se ochutnat wayusu, máte na výběr mezi nefermentovaným a fermentovaným čajem. V případě nefermentované wayusy se celé listy suší několik dní za omezeného přístupu světla, čímž si uchovávají maximální množství účinných látek a bylinkovou chuť. Usušené listy lze drtit nebo jemně mlít.

Mnohem častější způsob zpracování wayusy je sušit její listy na tropickém slunci. Tímto způsobem dochází k lehké fermentaci wayusy a získání její charakteristické hnědé barvy a hořkosladké chuti. Podobně jako nefermentované listy i tyto listy lze po usušení drtit nebo jemně mlít.

Domácí příprava čaje

Příprava čaje je velice jednoduchá. Stačí přidat 2 až 3 polévkové lžíce listů wayusy do kalabasy nebo do French pressu (konvička pro přípravu kávy, která pomocí pístu s filtrem odděluje nápoj od kávové sedliny) a zalít 300 ml horké vody o teplotě 85 až 95°Celsia. Dle chuti můžeme přidat trochu šťávy z citronu. Necháme minimálně 10 minut odstát, během této doby čaj občas promícháme.

Pokud nechcete probdít celou noc, nepijte wayusu později než čtyři hodiny před spaním.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek