KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Podzimní strava z pohledu alternativní medicíny

Podzim je obdobím příprav na zimu. Chladné a nezřídka i nevlídné podzimní dny, kdy je méně světla, jsou zatěžkávací zkouškou pro naše tělo. Naše nálada klesá, náš imunitní systém je oslabený. Můžeme hledat inspiraci u alternativní medicíny, jak se stravovat, abychom nepodlehli ani únavě, bacilům, ani skleslé náladě.

...

Podzimní strava z pohledu tradiční čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny je podzim ve znamení kovu. Elementu, kterému jsou přiřazeny orgány plíce a tlusté střevo. Důvodem je, že právě na podzim jsou tyto orgány oslabené, což se projevuje dýchacími potížemi, kašlem a problémy s vyprazdňováním.

Mezi další potíže, které nás mohou na podzim potrápit, patří akné, ekzémy, únava, smutek, melancholie pesimismus.

Ne náhodou patří ke kovu ostrá chuť. Jejím nositelem je většina koření. Ostrá chuť totiž rozptyluje chlad, brání množení bakterií a uvolňuje zablokovanou energii..

Podzimu vládne sucho. To je důvod, proč by podzimní strava měla mít zvlhčující účinek. Ideální potravinou je celozrnná rýže, která chrání před vysoušením a doplňuje energii čchi.   Mezi další potraviny se zvlhčujícím účinkem patří ostré koření a všechny jemné bílé druhy zeleniny, jako je například celer, pórek, květák, bílá ředkev, cibule.

Na podzim bychom měli zařadit do svého jídelníčku mírně kyselé potraviny. Tyto potraviny totiž podporují stahování povrchu těla a uzavírání pórů, čímž brání přílišným ztrátám tepla. Mezi mírně kyselá jídla patří například polévka nebo vývar ze zelených fazolek mungo, vařená rýže spolu s dalšími obilovinami.

Zatímco v létě měla své místo v jídelníčku čerstvá zelenina a lehká jídla, na podzim by toto místo měla zaujmout tepelně upravená zelenina, nakládaná (ideálně kvašená) zelenina, polévky a jídla, připravovaná dlouhým vařením.

Houby, ořechy, semena, vejce, med, kroupy, jáhly, rýže, pohanka, oves, luštěniny, šípky, kapusta, dýně, ředkvičky, křen, česnek, pažitka, kopr, zázvor, cibule a další bílá zelenina, jablka, hrušky, hroznové víno, husa, králík, krůta, menší množství koření – to jsou potraviny, které nám doporučuje tradiční čínská medicína pro podzimní dny.

Naopak bychom se měli v chladných podzimních dnech vyhnout čerstvé zelenině, mléku a citrusovým plodům – potravinám, které mají na naše tělo ochlazující účinek.

K dalším doporučením tradiční čínské medicíny pro podzim patří omezit fyzickou aktivitu, dopřát si více spánku a dívat se na podzim z té lepší stránky. Podzim nemusí být jen chladný, deštivý, pošmourný, některé podzimní dny mohou být prozářené sluncem a pestré díky barvám listí.

Podzimní strava z pohledu ájurvédy

Ájurvéda je indická věda o zdravém způsobu života a současně další typ alternativní medicíny. V překladu znamená doslova „věda o šťastném způsobu života“. Jejím cílem je soulad s vlastní konstitucí, okolním prostředím, roční dobou.

Podobně jako tradiční čínská medicína i ájurvéda zná pět prvků, tedy elementů. Zatímco v čínské medicíně se jedná o dřevo, oheň, zemi, kov a vodu, v ájurvédě jsou těmito prvky země, voda, oheň, vzduch a éther. Z těchto prvků je podle ájurvédy utvořen vesmír.

Pět prvků slouží jako stavební kameny pro vytvoření tří dóš – váty (éther a vzduch), pitty (oheň a voda), kaphy (voda a země). Tyto tři dóšy (váta, pitta a kapha) jsou v různém poměru zastoupeny v konstituci každého z nás. Rovněž každému ročnímu období je přiřazena jedna z dóš. Od toho se odvíjí způsob stravování.

Podzim je podle ájurvédy ve znamení vlády váty. Pro tuto dóšu je charakteristická proměnlivost, lehkost, zasněnost, nesoustředěnost, lehkost, nestálost. Zejména u lidí s konstitučním typem váty se může na podzim objevit také suchá kůže, praskající klouby, snížená schopnost koncentrace, chladné končetiny, pocit nadýmání.

Jednou ze zásad stravování podle ájurvédy je konzumace sezónních potravin. Na podzim by se na našem talíři měla objevovat teplá, vlhká, mastná, případně sladká a měkká jídla, jako je například vařené ovoce, sladké obilí.  

Mezi další doporučovaná jídla patří pečená kořenová zelenina a polévky. Kromě sladké chuti by měla na podzim dominovat slaná a kyselá chuť.

Nedílnou součástí ájurvédské stravy jsou zdravé tuky, jako je například sezamový olej a máslo ghí, hřejivé a zklidňující bylinky. V jídelníčku by naopak měly chybět (nejen na podzim) průmyslově zpracované potraviny, margaríny, instantní jídla, polotovary.

Ovoce by se mělo jíst pouze jako samostatné jídlo a nemělo by být kombinováno s jinými potravinami. Ájurvéda nedoporučuje kombinovat příliš mnoho surovin. Měli bychom jíst v klidu a během jídla pít co nejméně, aby nedošlo k ředění žaludečních šťáv.

Kromě stravy bychom si měli dopřát dostatek spánku, denně si dělat masáž Abhyanga (masáž s teplou olejovou směsí nebo sezamovým olejem, který má spolu s teplou sprchou a koupelí vyvážit dóšu vátu). Svižná chůze, cvičení jógy, relaxace, pití vlažné vody, čajů a bylinkových čajů – to jsou další doporučení ájurvédy, které nám mají dodat zdraví a energii.

Podzimní strava z pohledu tradiční tibetské medicíny

Tradiční tibetská medicína chápe zdraví jako stav rovnováhy mezi tělem, myslí a energií. Je velice podobná ájurvédě. I tibetská medicína zná pět elementů (prostor, vzduch, oheň, vodu a zemi). Těchto pět elementů tvoří tři energie – lung (vítr), hlen (beken) a žluč (tripa).

Tyto energie jsou v různém poměru zastoupeny u jednotlivých konstitučních typů. Způsob stravování se řídí konstitučním typem každého jedince. A nejen strava, nýbrž i způsob života. Roční období nemají podle tradiční tibetské medicíny významný vliv na způsob stravování.

 Podzimní strava z pohledu tradiční ruské medicíny

Tradiční ruská medicína chápe člověka jako prvek kosmo-biologického světa, jehož pozitivní zdravotní stav podporuje harmonii přírody, zatímco negativní zdravotní stav jí narušuje. Příčinu nemoci vidí v poruchách mezilidské komunikace i ve vniknutí choroby do těla ústy, nosem, očima, ušima i pohlavními orgány. Někdy může být viníkem nemoci také kouzlo.


Tato skutečnost spolu s magickými rituály, bylinkami a dalšími dary přírody je společná pro tradiční ruskou medicínu. Jinak je tradiční ruská medicína na různých místech naprosto odlišná, někde se velice podobá tradiční čínské medicíně, jinde ájurvédě a v některých oblastech je velice podobná lidovému léčitelství, jaké známe u nás nebo v oblasti Skandinávie.

Tomu je podřízená i strava, která se řídí klimatickými podmínkami dané oblasti. V každém případě je ve stravě kladen důraz na sezónní potraviny, bylinky a vyhýbání se průmyslově zpracovaným potravinám.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek