KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Produkty, kterými můžete zdravě nahradit cukr

Ať už chceme cukr ze svého jídelníčku vyloučit kvůli hubnutí anebo kvůli svému zdraví, brzy si uvědomíme, že vynechat cukr znamená vynechat většinu našich oblíbených jídel. Vzdát se cukru se jeví tak těžce! Ale žádné strachy, našli jsme několik zdravých způsobů, jak cukr nahradit. S těmito přírodními sladidly se vám po cukru stýskat nebude!

...

Kokosový cukr

Obsahuje 375 kilokalorií na 100 g.

Navzdory vysokému obsahu kalorií má kokosový cukr nízký glykemický index, což znamená, že je naším tělem lépe absorbován. Kromě toho má oproti klasickému cukru mnoho přínosných vlastností. A chutná opravdu skvěle, dokonce lépe než běžný cukr.

Použít ho můžete úplně všude namísto klasického cukru. Jedinou nevýhodou je vyšší cena. Za naše zdraví to ale stojí, nemyslíte?


Ječmenný slad

Obsahuje 361 kilokalorií na 100 g.

Překvapivě je i ječmenný slad dobrou náhražkou za klasický cukr. Zrychluje náš metabolismus, zvyšuje imunitu a dokonce přispívá k lepšímu vidění.

Hodí se na pečení. Pečivu dodá zvláštní chuť, kterou si jistě oblíbíte.


Sirup z agáve

310 kilokalorií na 100 g.

Je sice méně kalorický než cukr, na chuť je ale mnohem sladší. Tím pádem ho nespotřebujete tolik. Kromě toho obsahuje draslík, vápník a železo.

Sirup můžete přidat do jakéhokoli nápoje. Není tak hustý jako med, a tak se ve vodě dobře a rychle rozpouští.


Melasa

Obsahuje 296 kilokalorií na 100 g.

Tuhá a sladká melasa je bohatá na minerály a vitaminy skupiny B. Chutí se velmi podobá klasickému cukru, rozdíl pravděpodobně ani nepoznáte.

Nejlepší je na pečení a do dezertů.


Datle

Obsahuje 292 kilokalorií na 100 g.

Datle jsou velmi chutné a zdravé ovoce, které je odborníky často doporučováno jako zdravá varianta sladkého občerstvení. Můžete jimi nahradit cukr. Samozřejmě, čaj si jimi neosladíte, ale můžete je zobat místo bonbonů nebo různých sladkých jednohubek. Také si z nich můžete udělat sirup nebo je přidávat do dezertů.


Morušový sirup

Obsahuje 294 kilokalorií na 100 g.

Moruše je ovoce s úžasnými léčebnými účinky. Sirup z těchto plodů tyto kladné vlastnosti zachovává a navíc přidává zajímavou chuť.

Sirup můžete přidat do nápojů nebo dezertů.


Čirokový cukr

Obsahuje 280 kilokalorií na 100 g.

Čirok je obilnina, z jejíchž stébel se vyrábí cukr. Pozor, nespleťte si s čirokovou moukou!


Hroznový cukr

Obsahuje 260 kilokalorií na 100 g.

Hroznový cukr je stále oblíbenější, poptávka po něm neustále roste, a tak lze předpokládat, že to bude nejspíš právě on, který nakonec klasický cukr zcela nahradí.

Má poměrně málo kalorií, snadno se s ním pracuje a obsahuje další užitečné látky. Sladit jím můžete nápoje, pečivo, dezerty, i omáčky a marinády na gril.


Javorový sirup

Obsahuje 260 kilokalorií na 100 g.

Pravděpodobně ho znáte jako sirup k palačinkám a lívancům. Jeho využití je ale mnohem širší. Je nízkokalorický, snižuje riziko cukrovky i rakoviny. Jeho chuť je vynikající.

Sladit jím můžete pečivo, dresinky a zálivky, omáčky a marinády.


Stévie

Obsahuje 18 kilokalorií na 100 g.

Co se týče nízkého obsahu kalorií, stévie je jednoznačným vítězem. Pokud vám jde předně o hubnutí, je stévie tím pravým sladidlem pro vás. Nejenže obsahuje pouze 18 kilokalorií na 100 g, navíc je 25x sladší než běžný cukr, takže jí stačí použít mnohem méně.

Co se týče zdravotního přínosu, názory na stévii se rozcházejí. Proto nejlépe uděláte, pokud ji budete střídat s jiným přírodním sladidlem.


ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek