KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Purpura - zdravá a tradiční vůně Vánoc

Vůně purpury patří spolu s vůní jehličí, skořice, vanilky a hřebíčku k Vánocům. Purpura nejen provoní celý byt a navodí typickou vánoční atmosféru. Dokáže nás také uvolnit a navíc prospívá našemu zdraví. 

...

Co je purpura

Purpura je aromatická směs koření a bylin, jejíž vůně neodmyslitelně patří k tradicím Vánoc. Naši předci jí kladli na rozpálenou plotnu, kde se nasucho pražila a přitom se uvolňoval vonný kouř a spolu s ním některé zdraví prospěšné látky, v ní obsažené.

Ne každý ví, že purpura  k nám přišla dříve než Vánoce,. Znali jí již staří Keltové, Germáni i Slované, kteří ji používali k magickým obřadům.

Purpura není potpourri

Purpuru lze vyrobit z různých druhů aromatických bylinek a koření. Její součástí může být levandule, máta, muškátový oříšek, meduňka, rozmarýn, šalvěj, anýz, fenykl, skořice, hřebíček, oregano, jehličí, vonná dřeva, květy heřmánku, růží a další rostliny.

Fantazii se meze nekladou. Jedinou podmínkou je, že ingredience na přípravu purpury musí být aromatické a jejich vůně musí spolu harmonicky ladit. Nic víc.

Pokud však chcete mít tradiční vánoční purpuru, nejlepšími ingrediencemi jsou skořice, hřebíček, anýz, muškátový oříšek, jehličí, fenykl nebo eukalyptus. Směs těchto ingrediencí je současně směsí tradičních vánočních vůní.

Nepleťte si purpuru s potpourri. Potpourri je směs vonných bylinek a květů. Na rozdíl od purpury nikdy neobsahují vonná dřeva ani jehličí  Zatímco potpourri provoní byt ihned, purpura se intenzivně rozvoní až po zahřátí.


Purpura nesmí hořet

„Purpura na plotně voní..“, zpívá se ve známé písničce. To je sice pravda, spousta lidí však nemá doma kamna. I tito lidé se mohou těšit z její příjemné vůně. Nebude jim však vonět na plotně, nýbrž na elektrické plotýnce či sklokeramické desce vařiče.

Víte, že purpura nemusí být na plotýnce ani na desce vařiče? Podložku či misku s purpurou můžeme dát na topení. Bude sice déle trvat, než se purpura zahřeje a provoní byt, máme však jistotu, že nám nezačne hořet.

Purpura v žádném případě nesmí hořet plamenem. Měla by se pouze zahřát, maximálně mírně doutnat.

Purpuru můžeme použít také do vonných lamp. Pokud si ji koupíme, je třeba ji smíchat s vonným olejem. Koupená purpura je na rozdíl od té domácí pouze směsí rostlin s aromatickou vůní.

Purpuru si můžete vyrobit sami

Purpuru si můžete koupit nebo si jí vyrobit. Její příprava není nijak složitá. Kromě ingrediencí potřebujete pouze vonný olej a mixér. Veškeré ingredience rozmixujeme, dáme do uzavíratelné sklenice a zakapeme vonným olejíčkem a sklenici důkladně uzavřeme. Na jednu polévkovou lžíci směsi kápneme osm kapek vonného oleje.

Výběr oleje je samozřejmě na vás, pokud však chcete pravou vánoční purpuru, mělo by se jednat o olejíček s typickou vánoční vůní, jako je například vůně skořice, hřebíčku nebo vanilky.


Účinky purpury na naše zdraví

Prospěch purpury pro naše zdraví se odvíjí z jejích ingrediencí. Na naše zdraví působí blahodárně vonné silice jednotlivých rostlin. K ingrediencím tradiční vánoční purpury patří skořice, hřebíček, anýz, muškátový oříšek, jehličí, fenykl nebo eukalyptus.

Skořice má své místo snad v každé kuchyni. Rovněž je známá svými detoxikačními účinky, schopnostmi podpořit hubnutí i jako prostředek proti nachlazení. Víte, že skořice, a to i její vůně, povzbuzuje činnost mozku? Kromě zlepšení koncentrace a paměti zmírňuje nervozitu.

A nejen to. Skořice reguluje hladinu glukózy v krvi, podporuje trávení, zlepšuje dýchání a snižuje bolest.

Hřebíček patří nejen do svařeného vína. Jeho příjemná vůně vydezinfikuje byt, zlepší dýchání a uleví od kašle, rýmy, zánětu dutin i zánětu dýchacích cest.

Pod pojmem anýz se mnohým z nás vybaví anýzové cukroví, anýzové sušenky i anýzový čaj proti nadýmání.

Víte, že se anýz používá i v aromaterapii? Jeho vůně nám sic neuleví od nadýmání, uleví nám však od kašle a pomůže nám při zánětech horních cest dýchacích. Poradí si s bolestí a podobně, jako hřebíček, nám jeho vůně vydezinfikuje byt.

Muškátový oříšek má své místo v kuchyni nejen jako koření. Jeho vůně působí zažene depresi a podpoří koncentraci.

Vůně jehličí je spojena s atmosférou Vánoc svou schopností vytvořit hřejivou a útulnou atmosféru. Rovněž vydezinfikuje vzduch a případně pomůže proti nachlazení.

Fenykl je známý a osvědčený prostředek proti nadýmání. Fenyklový čaj uleví od bolestí bříška i těm nejmenším. To není zdaleka vše, čím se může pochlubit. Jeho silice dokáží uvolnit hleny a podpořit léčbu nemocí horních cest dýchacích.

Eukalyptus nejen osvěží vzduch. Podpoří náš imunitní systém, zničí bakterie, zbaví nás napětí, stresu i únavy. Navíc dokáže podpořit činnost mozku, včetně schopnosti koncentrace a navodit příjemnou atmosféru. 

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek