KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Rebarbora: Užitečná zelenina nejen do koláčů, ale i pro naše tělo

Rebarboru míváme spojenou s koláči, kompoty a sladkými dezerty, tedy s jídly, do kterých používáme ovoce. Rebarbora je však zelenina, kterou znaly naše babičky a kterou bychom si měli oblíbit i my. A to nejen v koláčích, ale i v medicíně.

...

Čím je rebarbora zajímavá?

Rebarbora je lidový název pro reveň kadeřavou (Rheum rhabarbarum). Jedná se o silnou, až dva metry vysokou rostlinu z čeledi rdesnovitých se zvlněnými listy, připomínajícími list řepy a růžovými řapíky.

Řapíky jsou díky své charakteristické nasládlé a současně kyselé chuti vyhledávanou ingrediencí pro přípravu koláčů, tvarohových knedlíků, moučníků a kompotů.

Jedinečnost rebarbory spočívá v jejím používání v kuchyni. Rebarbora se používá jako ovoce, přitom se však jedná o zeleninu. Na první pohled může vypadat divně používat zeleninu místo ovoce. Rebarbora je však delikatesa, která předčí mnohé ovoce.

Rebarbora patří mezi nejkyselejší druhy zeleniny na světě. Za svoji velice silnou kyselou chuť vděčí vysokému obsahu kyseliny jablečné a kyseliny šťavelové. Var zčásti mírní kyselost a dává zaznít nasládlé chuti, čímž se jinak nepoživatelná rostlina stává delikatesou.

Najdeme v ní vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, antokyanů, tříslovin, kyseliny citronové, jablečné a šťavelové, nemalé množství vitamínů B3, B5, E, K, kyseliny listové, bera-karotenu, luteinu, zeaxanthinu, hořčíku, draslíku, fosforu, železa a manganu.

Obsahuje sice také spoustu vápníku, avšak díky kyselině šťavelové ji nelze považovat za zdroj vápníku. Kyselina šťavelová totiž brání jeho vstřebávání a využití.

Rebarbora u nás již dávno zdomácněla a tak málokoho napadne, že její původním domovem je Čína. Do Evropy se dostala teprve před necelými třemi sty lety. Nejprve jí začali používat Angličané a Němci a teprve od 18. století se dostala do kuchyní hospodyněk dalších evropských zemí.


Rebarbora – zdravá i nebezpečná  

Na rebarboře si můžeme nejen pochutnat, tato zelenina, používaná jako ovoce může prospět i našemu zdraví. Působí příznivě na náš kardiovaskulární systém, trvání i na činnost, střev.

Antokyany, které jí dodávají červenou barvu, patří mezi velmi silné antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Během varu se z rebarbory uvolní vysoký obsah polyfenolů, látek se silnými protirakovinnými účinky.

Tato výjimečná zelenina je skvělým detoxikačním prostředkem, který nám navíc může pomoci zbavit se nadbytečných kil. Samozřejmě, že záleží na obsahu dalších ingrediencí, které přidáme k rebarboře.

Například o rebarborovém koláči plném tuků a sacharidů se rozhodně nedá říci, že nám pomůže v hubnutí. Naopak rebarborový kompot (pokud ho hojně neosladíme) zrychlí náš metabolismus, dodá nám pocit sytosti, čímž nám pomůže ke štíhlé linii.

Větší množství rebarbory nám může škodit díky jejímu vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Tato organická kyselina totiž na sebe chemicky váže vápník, který se bez užitku vyloučí z těla ven. Navíc vytváří ledvinové kameny.

V menším množství je však tato zelenina velice prospěšná. Ne však pro těhotné, kojící ženy a malé děti, ty by se jí měly raději vyhnout.

Pokud nepatříte mezi lidi, kteří trpí dnou, revmatismem, ledvinovými kameny nebo mezi lidi, kteří mají problémy se žaludečními kyselinami, není důvod tuto jedinečnou zeleninu nezařadit do svého jídelníčku.


Rebarbora – hvězda nejen dezertů

Kyselá  a současně nasládlá chuť rebarbory jí řadí mezi delikatesy, které používáme jako ovoce. Avšak na rozdíl od ovoce je třeba rebarboru tepelně upravit, nejen pro zmírnění kyselé chuti. Syrová rebarbora totiž není pro naše zdraví nic moc.

Používáme pouze řapíky, její listy jsou totiž jedovaté. Před úpravou je třeba odstranit z řapíků stáhnutím tuhá vlákna a slupky, teprve potom jí můžeme zpracovat.

Hodí se nejen jako náplň do koláčů, velice dobře si rozumí se sladšími druhy ovoce, jako jsou hrušky, jahody, jablka, mandarinky.

Můžeme z ní připravit také kompot, marmelády a želé. Rovněž se hodí do sladkých polévek, omáček, dezertů. Z rebarborových řapíků můžeme vyrobit velice chutný domácí koktejl a dokonce i rebarborové „víno“.

Rebarbora jako přírodní lék

Sušený kořen rebarbory je již od starověku tradičním lékem čínské medicíny. Jeho zvláštností je jeho schopnost v malém množství zastavit průjem, zatímco ve větším množství je naopak velice účinným lékem proti zácpě.

Čínská tradiční medicína ho používá i jako detoxikační prostředek pro očistu trávicího traktu, zlepšení tvorby žluči a zrychlení metabolismu. Nejčastěji se užívá ve formě odvaru. Kořen se vyryje na podzim, usuší se a rozdrtí na prášek.

V lidovém léčitelství se užívají zevně rebarborové listy jako obklad pro lidi trpící ledvinovými kameny.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek