KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Sklenka vína jako lék?

Ve starověku bylo víno považováno za nápoj bohů i za účinný lék proti mnoha nemocem. Již slavný starověký lékař Hippokrates píše o víně jako o prostředku proti bolestem, některým nemocem a skleslosti. O pozitivních účincích vína na naše zdraví se můžeme dočíst i ve spisech Galéna a Paracelsia. Je víno opravdu přírodním lékem?

...

Co najdeme ve víně?

Víno kromě alkoholu (etanolu) a vody obsahuje spoustu látek. Za jeho sladkou či nasládlou chuť je zodpovědný hroznový cukr, který se nachází v plodech vinné révy. Suchá vína mají zanedbatelný obsah hroznového cukru, díky tomu je mohou v menším množství pít i diabetici. Méně kvalitní vína bývají doslazována glukózou. Znalci vína to okamžitě poznají podle chuti vína.

Na chuti vína se podílejí také organické kyseliny – kyselina vinná, kyselina mléčná a kyselina jablečná. Kyselina vinná a kyselina mléčná zvyšují účinek antioxidantů. Kyselina mléčná se navíc pyšní antibakteriálními a protizánětlivými účinky.   

Obě kyseliny dodávají vínu dobré chuťové vlastnosti. To se nedá říci o kyselině jablečné, která naopak zhoršuje chuť vína. Z tohoto důvodu je během procesu výroby vína chemicky odbourávána na kyselinu mléčnou.

Ve víně rovněž najdeme flavonody (soubor asi šedesáti látek, označovaných jako vitamín PP). Mezi nejznámější flavonoidy patří resveratrol, charakteristický svými silnými antioxidačními a protirakovinnými účinky, quercetin, katechin, kyselina gallová, kyselina kumarová, kyselina ferulová.


Tím výčet látek, obsažených ve víně zdaleka nekončí. Víno (zejména červené) je zdrojem antokyanů, rostlinných barviv a silných antioxidantů s protirakovinnými účinky. Za zmínku stojí rovněž rostlinné barvivo xantofyl, enzymy, třísloviny, vitamín E, hořčík, draslík a menší množství vápníku.

Víno může obsahovat i cizorodé látky, které nejsou pro naše zdraví pozitivní. Oxid siřičitý není sice pro naše zdraví nic moc, přesto je potřebný jako konzervant. Tato látka má na svědomí bolesti hlavy, pokud se však použije jeho přesné dávkován a plynná forma (je šetrnější), k tomuto nežádoucímu vedlejšímu účinku nedojde.

Mezi další cizorodé látky, které nám naopak prospívají, patří želatina a kasein, látky, které vinaři používají k odstraňování kalů.

Francouzský paradox

Francouzský paradox je rozpor, týkající se stavy obyvatel Francie. Francouzi mají rádi potraviny s velkým množstvím tuků živočišného původu, tedy tuků, obsahujících nasycené mastné kyseliny. A přesto netrpí nemocemi srdce a cév, nemocemi, spojenými s hojnou konzumací těchto tuků.

Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá, Francouzi jsou také velkými milovníky vína. Některé látky, obsažené ve víně totiž neutralizují škodlivý účinek nasycených tuků

Víno pro zdravé srdce a cévy

O zdraví našeho srdce i cév se starají fenolické látky, zejména flavonoidy. Flavonoidy patří mezi silné antioxidanty, které jsou schopné redukovat tvorbu okysličeného lipoproteinu, hlavního viníka kornatění tepen a trombóz. A nejen to. Flavonoidy dokonce dokáží vzniklou krevní sraženinu rozpustit.

Sklenka vína nás také ochrání před aterosklerózou, vyšší hladinou cholesterolu v krvi i před infarktem myokardu.


Víno proti trávicím potížím

Třísloviny obsažené ve víně nejen podporují trávení. Rovněž hojí poškozenou sliznici trávicího traktu a zabíjejí bakterie, způsobující infekce zažívacího traktu.

Víno usnadňuje trávení tuků a podporuje tvoru enzymů, které štěpí bílkoviny v potravě.

Víno pro zdravé plíce

Flavonoidy, obsažené ve víně působí jako ochrana plicní tkáně. Zejména resveratrol, který snižuje hladinu škodlivých chemikálií, zodpovědných za chronickou bronchitidu a rozedmu plic. Mírné pití vína nás může uchránit i před zápalem plic.

Plíce kuřáků však z pití vína nemají velký prospěch. Flavonoidy mají totiž velmi omezenou schopnost eliminovat škodliviny z cigaret.


Víno jako prevence proti demenci

O alkoholu je známé, že způsobuje demenci, to však platí pouze při jeho nadměrném pití. Mírné pití vína nás naopak od demence vzdaluje. Resveratrol totiž tvoří v mozku enzym, který je schopen opravit nervová poškození. Flavonoidy (včetně resveratrolu) snižují riziko vzniku obávané Alzheimerovy choroby a dalších forem demence.

Víno pro silný imunitní systém a zpomalení procesu stárnutí

Látky, obsažené ve víně jsou zabijáky virů a bakterií. A nejen to. Víno díky obsahu tříslovin podporuje funkci imunitního systému. Tyto benefity má však pouze mírné pití vína. Ve větším množství víno, stejně jako ostatní druhy alkoholu, naopak imunitní systém oslabuje.

Sklenka vína může zpomalit proces stárnutí. Vděčí za to resveratrolu, silnému antioxidantu, jehož činnost má za následek zpomalení procesu stárnutí. Podle současných vědeckých výzkumů dokáže také zpomalit změny DNA, způsobené stárnutím.

V tomto případě však neplatí pravidlo čím více vína, tím lépe. Nadměrné množství vína, stejně jako nadbytek jiných druhů alkoholu, proces stárnutí naopak urychluje.


Víno pro štíhlou linii

Mírné pití vína je přítelem štíhlé linie. Stačí se podívat na francouzské ženy. Tyto ženy jsou známé svou štíhlou linií i svým vztahem k vínu. Víno je ve Francii velice oblíbeným nápojem. Mírná pití vína totiž podporuje trávení tuků i jejich spalování a dodává nám potřebnou energii.

Další blahodárné účinky vína na naše zdraví

Víno se může pochlubit i jinými pozitivními účinky na naše zdraví. Mírné pití vína nás může ochránit před rakovinou, diabetem mellitem druhého typu, vznikem křečových žil. Rovněž zvyšuje minerální hustotu kostí, snižuje stárnutí oční sliznice, která stárne postupně s věkem a může vést až ke slepotě.

Sklenka vína také odbourá stres a dodá nám dobrou náladu.

Vychutnejme si sklenku kvalitního vína!

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek