KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

​Vliv nezdravého jídla na dětskou psychiku

Nezdravá strava dělá z dětí nejen malé tlouštíky, kteří se budou v dospívání a v dospělosti potýkat s řadou zdravotních problémů. Holdování nezdravým pochoutkám se prokazatelně negativně podepisuje i na jejich psychice. Podívejme  se blíže na zhoubný vliv nezdravého jídla na dětskou psychiku

...

Záludný sladký nepřítel

Sladkosti a sladké nápoje jsou u dětí velmi oblíbené, mnozí rodiče jim je tedy hojně dopřávají, aniž si uvědomují, jak tím svým potomkům ve skutečnosti škodí. Při nadbytku cukru, což při konzumací sladkosti jde velmi snadno, kolísá hladina glukózy v krvi, což způsobuje nezdravé výkyvy v hladině inzulinu. Dlouhodobě takové stravování poškozuje nejen slinivku břišní a dříve či později vede k diabetu mellitu 2. typu, tedy cukrovce.

Vyšší hladina glukózy totiž neaktivuje jen slinivku břišní k vyšší produkci inzulínu. Aktivuje rovněž stejné oblasti mozku, které aktivují drogy a psychotropní látky.

Po nadměrné konzumaci cukru dojde k prudkému uvolnění hormonu dopaminu (nervový přenašeč navozující pocit spokojenosti) a serotoninu (nervový přenašeč navozující dobrou náladu).

Následně se dostaví příliv energie, bystrosti, pocit štěstí, radosti, někdy doslova euforie.

Brzy však dojde k prudkému poklesu hladiny glukózy v krvi  a spolu s ním i k prudkému poklesu hladiny dopaminu a serotoninu.

Pocit energie a dobré nálady vystřídá skleslost, podrážděnost, ospalost,  neschopnost se soustředit. Mozek i tělo si žádají další dávku. Proto děti sladkosti na jednu stranu zbožňují, ale na druhou se neustále domáhají většinou množství.


Zdravou a smysluplnou stravu vaše dítě potřebuje nejen pro to, aby se cítilo dobře, ale také, aby se jeho tělo a mozek správně vyvíjely a mohly dosáhnout svého maximálního potenciálu.

Kromě toho při nadbytku cukru dochází v membránách mozkových buněk ke zvýšené tvorbě volných radikálů. Výsledkem je snížená úroveň komunikace mezi neurony a následné narušení funkce paměti, zpracování myšlenek i ovládání nálad.

U dětí může být nadbytek cukru spolu s různými přídatnými chemickými látkami příčinou hyperaktivity, plačtivosti, úzkostlivosti a dalších poruch chování.

Pokud pozorujete u vašeho potomka neklid, nedostatek vytrvalosti, soustředění, výkyvy nálad a další poruchy chování, zamyslete se před návštěvou psychologů a různých dalších specialistů nejprve nad jeho jídelníčkem. Nedopřáváte svému dítku zbytečně příliš mnoho cukru?

Nezdravé tuky škodí nejen cévám a srdci

Nezdravé tuky nenajdeme v másle či domácím sádle, menší množství naopak prospívá zdraví a to i zdraví dětí. Skutečným nepřítelem jsou přepálené tuky a trans mastné kyseliny.

Zatímco málokdo bude svým dětem servírovat přepálené tuky, trans mastné nenasycené kyseliny jim naopak řada rodičů doslova „dopřává“.

S trans mastnými nenasycenými kyselinami se nejvíce setkáme v průmyslově zpracovaných potravinách, margarínech a dalších ztužených tucích, mnohém trvanlivém pečivu, sušenkách a dalších cukrovinkách, chipsech, krekrech a podobných pochoutkách.

Tato jídla jsou častou položkou jídelníčku mnohých z nás a tím pádem i jídelníčku našich dětí. Mnozí lidé mají spoustu povinnosti a na vaření jim nezbývá čas ani síly (nebo to aspoň tvrdí). To je důvod, proč raději sáhnou po průmyslově zpracovaných potravinách.


Průmyslově zpracované potraviny sice šetří náš čas, zato si však účtují vysokou cenu. Tou cenou je zdraví – tělesné i duševní.

Trans mastné nenasycené kyseliny poškozují neurony v mozku, čímž snižují jejich schopnost přenášet signál.

Výsledkem je snížení výkonnosti mozku, které se u dětí projeví zhoršením jejich školního prospěchu. Hůře chápou problematiku probírané učební látky, hůře si zapamatovávají učivo, zato rychleji a snadněji zapomínají.

Ani tučné hamburgery a hranolky – oblíbené pochoutky dětí - nejsou neškodné. Kromě obezity jim způsobují problémy s pamětí. Pokud k tomu přidají spousty slazených limonád, které jim fastfoody hojně nabízejí, kvalita jejich paměti (a nejen paměti) se výrazněji sníží.

Nezdravá strava snižuje nejen IQ

Dětský mozek ke svému vývoji potřebuje mimo jiné zdravou stravu. Víte, že strava má velký vliv na IQ vašeho potomka?

Pokud váš potomek nedostal do vínku vyšší IQ, hojnou konzumací potravin prospěšných pro činnost mozku z něj jedničkáře neuděláte. Dokážete však, že vaše dítko rozvine schopnosti mozku, které má, a to rozhodně není málo.


Přeslazené cereálie z lákavě barevné krabice. Díky barevnosti a chuti neodolatelná snídaně pro každé dítě, která mu však neprospívá ani fyzicky, ani psychicky.

Jestliže se vaše dítko bude cpát nezdravými potravinami, nejenže bude obézní, bude mít také nižší IQ. Podle australských vědců nezdravé potraviny vedou dokonce ke zmenšování částí mozku zodpovědných za učení, paměť a duševní zdraví.

Po nezdravé stravě se nejen hloupne, nezdravá strava vede rovněž k úzkostlivosti, depresím, nadměrné únavě. Deprese může způsobit zvýšení chuti k jídlu, zejména k jídlu bohatém na cukry, tuky, nezřídka i různé chemické přídatné látky, avšak chudé na živiny.

Není třeba dodávat, že chemické přídatné látky jsou pro naše tělo cizí, že škodí našemu tělesnému i duševnímu zdraví. Jestliže tyto látky škodí i nám dospělým, o co více škody napáchají na vyvíjejícím se organismu a zdraví dětí?

Není třeba úzkostlivě sledovat, zda má vaše dítko vše potřebné ve své stravě. Úplně stačí, pokud se budete stravovat zdravě, jeho strava bude pestrá a bude mít dostatek potřebného pohybu. Zdravá strava obsahuje všechny potřebné látky pro správný tělesný i duševní vývoj vašeho dítka, o to se příroda a evoluce již postaraly.

Nestačí však dbát jen na zdravý jídelníček vašeho potomka. Je třeba mu jít příkladem, což znamená zdravě vařit a zdravě se stravovat a také dopřávat svému tělu dostatek pravidelného pohybu. Děti totiž zpravidla kopírují aspoň v počátečních fázích svého života to, co vidí doma.

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek