KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Vyzkoušejte jarní detoxikaci podle tradiční čínské medicíny

Zima vždy znamená pro lidský organismus přirozeně méně pohybu a hojnost tučných a sladkých jídel, které naše tělo zahřejí. Během zimy se tak v našem těle usadily různé toxické odpadní látky, kterých je třeba se nyní zbavit. Vyzkoušejte staletími prověřenou jarní detoxikaci podle tradiční čínské medicíny.

...

Jaro – období detoxikace jater a žlučníku

Tradiční čínská medicína spojuje jaro s obdobím setí, které je reprezentováno obdobím dřeva. Dřevo, stejně jako období jara, symbolizuje začátek, zrod, dětství. S tímto obdobím souvisí zelená barva a očista jater i žlučníku.

Pohled tradiční čínské medicíny na játra

Funkce jater je většině z nás dobře známá – játra zpracovávají živiny, filtrují krev, vytvářejí žluč, štěpí a odstraňují toxické látky z těla. Žlučník slouží jako zásobárna žluče. Podle tradiční čínské medicíny játra zpracovávají také veškeré emoce. Játra i žlučník zodpovídají za hladký tok energie i krve v těle.

Tradiční čínská medicína definuje zdraví jako stav rovnováhy energetických drah. To je důvodem, proč s nerovnováhou jater souvisí nejen nerovnováha žlučníku, ale také nerovnováha zraku, nehtů, šlach, vazů a také emocí.


Foto: Wikimedia

Nerovnováha jater se projevuje trávicími potížemi, problémy se zrakem, ztuhlými svaly, hemeroidy, slabými nehty, vyrážky, ekzémy, odporem k větru, závratěmi a u žen také potížemi s menstruací.

Nerovnováha jater s sebou ale přináší rovněž emocionální problémy – výbuchy hněvu, podrážděnost, netrpělivost, výkyvy nálad, strnulost, agresi, negativní myšlení, neschopnost plánovat nebo naopak nadměrné plánování.

Zásady detoxikace jater a žlučníku podle tradiční čínské medicíny

Hlavní zásadou detoxikace jater je dodávat našemu tělu co nejméně chemických látek. Ideální je nedodávat tělu žádné chemické látky, dnes se jim však nemůžeme vyhnout, proto je dobré alespoň minimalizovat jejich příjem.

Znamená to vyhýbat se potravinám s obsahem chemických aditiv, používat co nejvíce přírodních čistících a úklidových prostředků a používat pokud možno jen přírodní doplňky stravy. Játrům odlehčíme také vyřazením konzumace alkoholu a volně prodejných léků, bez kterých se obejdeme a které můžeme nahradit přírodními prostředky.

Klíčovou roli při detoxikaci jater hraje skladba stravy. Ne nadarmo je symbolem jara zelená barva. Důležitou součástí našeho jídelníčku by měly být čerstvé jarní bylinky i zelenina, která má zelenou barvu, jako je špenát, brokolice, růžičková kapusta, pórek a další zelenina. Neměli bychom zapomínat ani na zeleninu, která roste na jaře a nemá zelenou barvu, jako je petržel, ředkvičky či karotka.


Podle tradiční čínské medicíny je chuť dřeva kyselá. To však neznamená, že se máme doslova cpát nakládanou zeleninou z hypermarketů. Kyselou chuť nám do jídelníčku bez problému dodá jablečný ocet, citrony, limetky, kysané zelí  a kvašená zelenina, nazývaná picles.

V naklíčených obilovinách a luštěninách je skrytá velká energie. Právě tuto energii potřebujeme na jaře. Klíčit může například čočka, fazolky mungo, cizrna, pšenice, pohanka, žito. Naklíčené obiloviny a luštěniny můžeme smíchat třeba s jarními saláty z jarních bylinek a zeleniny.

Dostatek tekutin, krátké půsty a využívání bylinek

Nezapomeňme ani na pitný režim. Podle tradiční čínské medicíny je ideální teplá voda se šťávou z citronu. Osvěžení a energii nám dodá čerstvá šťáva z karotky, kterou můžeme doplnit šťávou ze špenátu. Pokud máme odšťavňovač, můžeme si tyto šťávy připravovat doma.

Játrům můžeme odlehčit také zařazením krátkých půstů. Cílem krátkých je kromě odlehčení, očista a regenerace trávicího traktu. Během těchto půstu nejíme po dobu 24 hodin žádnou potravu, pouze pijeme hojné množství neslazené vody.

Při jarní detoxikaci nám mohou pomoci i některé bylinky a koření, jako jsou listy pampelišek, kopřivy, ostropestřec mariánsky, bazalka, máta, heřmánek (snižuje horkost jater), lékořice, kardamon, kmín, zázvor, černý křen.

Osvědčenými prostředky při detoxikaci jater jsou mořské řasy, které podporují jejich regeneraci a zbavují je škodlivých látek.


Ostropestřec; Foto: Wikimedia

Další zásadou je střídmost, pestrost, pravidelnost a konzumace lehce stravitelných jednoduchých jídel. S výjimkou občasného 24hodinového půstu nehladovíme ani se nepřejídáme, jíme pouze tolik, kolik naše tělo potřebuje.

Proto je dobré jíst pomalu a v klidu. Pokud jíme ve spěchu nebo ve stresu, snadno se nám může stát, že se přejíme.

Jaro je období, kdy bychom měli ještě více omezit solení, příjem cukru, bílé pšeničné mouky, sladkostí a tučných jídel. Měli bychom se také vyhýbat alkoholu. Menší množství alkoholu se samozřejmě může objevit na našem velikonočním či jiném svátečním stole.

Co by nemělo na jaře chybět na našem stole

Kromě jarních bylinek, zelené a jarní zeleniny by na našem stole neměly chybět celozrnné obiloviny a luštěniny, zejména naklíčené. Své místo v našem jídelníčku by měl mít také kuskus, bulgur a různé obilninové kaše, ideálně doplněné kvašenou zeleninou.

Na játra blahodárně působí tvaroh, zelí, chřest, kysané zelí, sezamová semena, celer, česnek, cibule, slunečnicová semena, kurkuma, grapefruity a také kvalitní rostlinné oleje - ideální je olej z ostropestřce mariánského.

Jídelníček je vhodné doplnit vejci, zakysanými mléčnými výrobky, mořskými řasami, švestkami umeboši, fermentovanými výrobky ze sóje, menším množstvím ryb, kuřecího, krůtího masa.

Nedílnou součástí detoxikace (nejen detoxikace jater a žlučníku) je dostatečné pití vody, dostatek pohybu, spánku i odpočinku. Jen tak můžete tělo po zimě připravit na aktivní a energické jaro a léto, které se kvapem blíží.

 

Autorka: Evžena Janovská

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek