KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zdravi

Zpracované maso je podle WHO největší příčinou vzniku rakoviny hned vedle kouření

Slanina, šunka či uzeniny jsou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hned vedle cigaret hlavní příčinou vzniku rakoviny. WHO proto umístila zpracované maso do stejné kategorie karcinogenů, kam patří třeba azbest, alkohol, arsen, či tabák.

...

Zpracované červené maso bylo zařazeno do 1. skupiny karcinogenů

Zpráva z Mezinárodní agentury Světové zdravotnické organizace pro výzkum rakoviny uvedla, že již existuje dostatek důkazů pro to, aby bylo zpracované maso zařazeno do 1. skupiny karcinogenů, protože je zde příčinná souvislost s rakovinou tlustého střeva. Červené maso je zařazeno ve skupině 2A, jako "pro člověka pravděpodobně karcinogenní".

Konzumace červeného masa je také spojena s problémy s prostatou, či slinivkou břišní. Odborníci dospěli k závěru, že každých 50 gramů zpracovaného masa, které denně člověk sní, zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 18%.

"Pro jedince je riziko vzniku rakoviny tlustého střeva kvůli zpracovanému masu malé, ale zvyšuje se s množstvím dané spotřeby", řekl Dr. Kurt Straif, vedoucí výzkumného programu IARC. "S ohledem na velký počet lidí, kteří konzumují zpracované maso, je globální dopad tohoto masa na výskyt rakoviny velice významným pro veřejné zdraví", uvedl Straif. Výsledky ročního výzkumu IARC vyvolaly zuřivou reakci masného průmyslu. 

Někteří odborníci vidí jako prioritu pro prevenci vůči rakovině spíš zdravý pohyb

"To, co víme je, že vyhnout se červenému masu ve stravě není ochrannou strategií proti rakovině", řekl Robert Pickard, člen masového poradenství a emeritní profesor neurobiologie na Cardiff Univerzity.

"Hlavními prioritami pro prevenci rakoviny je odvykání kouření, udržování normální tělesné hmotnosti a zamezení vysokému příjmu alkoholu", dodal Pickard. Výzkumníci v oblasti vzniku rakoviny však už dlouho radí lidem, aby se vyhnuli nadměrné konzumaci zpracovaného masa, které zvyšuje riziko rakoviny. Nejhorší je například šunka, slanina a další uzené salámy z hovězího, vepřového či jehněčího masa. 

Kombinace červeného masa se zeleninou či jinými druhy masa riziko snižuje

"Už nějakou dobu víme o pravděpodobné souvislosti mezi červeným zpracovaným masem a vznikem rakoviny tlustého střeva, které jsou podpořeny podstatnými důkazy. Nová zjištění neznamenají, že budou lidé muset přestat jíst jakékoliv červené zpracované maso. Ale pokud ho budou jíst hodně, riziko zde existuje. Lidé by někdy měli zkusit vyměnit červené maso za rybu a jíst více zeleniny", zaznělo v prohlášení IARC.

Někteří odborníci však tvrdí, že riziko je velice malé a že má maso i další nezanedbatelné výhody. Doktorka Elizabeth Lund, nezávislá konzultantka pro nutriční hodnoty a gastrointestinální zdraví, řekla, že červené maso bylo spojeno se třemi případy rakoviny střeva ze 100.000 dospělých ve vyspělých zemích.

"Mnohem větším rizikovým faktorem je obezita a nedostatek pohybu", řekla doktorka. "Celkově mám pocit, že jíst maso jednou denně v kombinaci s velkým množstvím ovoce, zeleniny a obilovin v doprovodu cvičení a regulace hmotnosti snižuje riziko kolorektálního karcinomu", uvedla Lund. 

ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek