KATEGORIE
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
zpravy

Co vystřelilo cenu másla tak vysoko? Potravináři i řetězce se vzácně shodují

Sehnat kostku másla pod padesát korun je nyní prakticky nemožné. V červnu totiž jeho cena vystřelila do závratných výšin a zatím to nevypadá, že by se situace změnila. Dříve byl symbolem luxusu kaviár, dnes je to „obyčejné“ máslo. Co může za jeho prudké zdražení a jak na něm ušetřit? Odpovědi na tyto a spoustu dalších otázek jsou součástí následujících řádků.

...

V červnu stálo máslo 188 korun

Rekord pokořila cena másla v červnu letošního roku. Tehdy se totiž vyšplhala na neuvěřitelných 188 korun za kilogram! Pokud bychom se podívali na ceny z roku 2012, pak zjistíme, že čtvrtkilovou kostku másla jsme mohli tehdy koupit v průměru za 33 korun. V akci byla cena pochopitelně ještě nižší. Magickou čtyřicetikorunovou hranici překročila kostka másla poprvé v roce 2015.

Poté se opět cena ustálila u nižších hodnot. Opětovný nárůst ceny lze pozorovat začátkem letošního roku. Nyní lze koupit máslo asi za 48 korun. A ani do budoucna by tomu nemělo být jinak. Chcete-li na jeho nákupu ušetřit, sledujte aktuální Kaufland letáky nebo další slevové akce vašich oblíbených nákupních řetězců.

Proč máslo zdražilo? Známe několik příčin

Potravináři i řetězce se v otázce zdražování másla vzácně shodují. Protože je pro jeho výrobu použit téměř výhradně mléčný tuk, kterého je v poslední době mírný nedostatek, řetězce a potravináři začali tento problém řešit skrze zvyšování cen. Jen pro představu uvedeme, že pro výrobu kilogramu másla je zapotřebí 25 až 30 litrů mléka. Kdybychom tímto způsobem srovnali výrobu sýru, pak dospějeme k názoru, že na jeden kilogram nám postačí „pouze“ 10 až 15 litrů.

Čím je ale nedostatek mléka, z něhož se soustřeďuje mléčný tuk, způsoben? Může za to nejen roční období, ale i export do Číny. Během letních měsíců je v nadojeném mléku tuku vždy o něco méně než v zimě. Navíc některá chovná plemena, jež jsou u nás nyní upřednostňována, zkrátka v mléce tolik tuku nemají. Nadojené mléko navíc patří svou kvalitou na opravdovou špici. Není se proto čemu divit, že o něj projevila zájem třeba Čína, kam se značná část tuzemské produkce hojně vyváží.

Jak na másle ušetřit?

Preference spotřebitelů hovoří jasně. Lidé se již několik let přiklánějí k živočišným tukům nikoli k těm rostlinným. Poptávka po margarínech tedy přirozeně klesá, a naopak cena másla rapidně vzrůstá. Co dělat, pokud chcete na nákupu másla ušetřit? Buďto můžete vyčkávat na akce obchodních řetězců a listovat aktuálními letáky Tesca, Albertu, Penny nebo dalších prodejen v okolí, anebo si můžete vyzkoušet výrobu másla „podomácku“.

Jak na to? Připravte si dva kelímky smetany, která by měla mít alespoň 30 procent tuku. Smetany nalijte do vyšší nádoby nebo mixéru a šlehejte na nejvyšší otáčky. Zhruba po minutě vyšleháte šlehačku. Poté je vhodné přesunout obsah mixéru do jiné misky a k dalšímu postupu využít tyčový mixér.

Po chvilce se vám začne v nádobě tvořit podmáslí, které je nutné odebírat. Jakmile se vám bude zdát máslo dosti hutné, vyklopte jej a hroudu hněťte pod proudem studené vody na prkénku, aby se vyloučily zbytky syrovátky. Poté již můžete ochutit bylinkami a zchladit či zamrazit.


Komerční sdělení

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek