Zajímavosti

Připravte si perníčky k sežrání

Nejen fantasticky vypadají, ale také výborně chutnají.

Vánoce bez perníčků? V žádném případě.
Písmo: A- | A + 851
Suroviny na 50 menších kousků:
600 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
200 g medu
150 g másla
3 vejce
prášek do perníku
Na polevu:

bílek
citronová šťáva
moučkový cukr
solamyl
Na pracovní desku si odebereme asi třetinu mouky, ostatní mouku dáme do větší misky a přidáme k ní všechny zbylé suroviny. Mixérem se spirálovými metličkami vypracujeme hladké těsto, které přidáme do zbývající mouky a spolu vypracujeme na hladké těsto.

Necháme v misce zakryté pokličkou v chladné místnosti asi tři hodiny odpočívat. Po tomto čase můžeme s těstem pracovat, vyválet ho a vykrajovat různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů dorůžova.

Tip: Perníčky nepečte dlouho, nesmí zůstat tmavé, protože by již nezměkla a byli by pouze na ozdobu a ne k jídlu.

Jak připravit polevu
V misce na malých otáčkách mixérem se spirálovými metličkami mícháme bílek zbavený blány s trochou citronové šťávy. Postupně přidáváme dobře prosátý moučkový cukr. Množství cukru závisí na velikosti bílku.

Mícháme stále na malých obrátkách a přidáváme tolik cukru, abychom měli vláčnou a hustou hmotu. Nakonec přidáme malou lžičku solamylu.

Polevu dáme do samozavíracích sáčků a odstřihneme na kapse špičku ostrými nůžkami nebo si uděláme papírové kornoutky. Koupit si možná i sáčky s již připevněnou umělohmotnou špičkou.

Jak ozdobit perníčky
Nejprve si hustou polevou kornoutkem naznačíme tvar, do kterého bychom chtěli vylévat zředěnou polevu. Po ztuhnutí obrysu vléváme řidší polevu. Pomůžeme si malou lžičkou, malé části si můžeme vyplnit kornoutkem.

Polevu třeba pořádně vysušit nebo můžeme medovník usušit v troubě při nižší teplotě. Právě tehdy nám zůstane poleva porcelánově hladká a na takový podklad se pak dá pěkně malovat potravinářskými barvami, ale i dále zdobit „vyšíváním“.

Pokud chceme do polevy zasadit marcipánové kytičky nebo jiné marcipánové ozdoby, ty se vkládají ještě do řídké polevy a necháme to spolu na rovné podložce vysušit.

Tip: Perníky zdobíme vždy hustou polevou. Pokud potřebujeme vylít některé části na povrch perníčky, můžeme si ji zředit horkou nebo studenou vodou.