
1. Hummus se zeleninou
Hummus už v dnešní době patří mezi svačinové klasiky, když v potravinových řetězcích nalezneme vždy hned několik druhů této arabské pochutiny z cizrny. Tuto cholesterol snižující a bílkovinami nabitou svačinu si však snadno můžeme z několika ingrediencí připravit i doma. Budeme na to potřebovat:
- 1 konzervu cizrny
- 1 stroužek česneku
- ¼ hrnku olivového oleje
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- špetku chilli
- sůl
Cizrnu slijeme a propláchneme vodou, s ostatními ingrediencemi jednoduše „proženeme mixérem“ a hummus je na světě. Podáváme ho s kousky mrkve, řapíkatého celeru a cherry rajčátky například v trendy zavařovací sklenici či krabičce. Podle chuti můžeme hummus doplnit i o kousky pita chleba či nachos.
Zdroj: Nugget Markets
2. Pečená cizrna
Víte, že konzumace potravin obsahujících kyselinu listovou může snížit riziko rakoviny tlustého střeva? I proto ještě chvíli zůstaneme u cizrny, když ji místo do mixéru tentokrát dáme do trouby. Křupavá pečená cizrna je skvělá nejen k zobání u počítače v kanceláři či noční přípravě na zkoušku, ale i jako zdravější alternativa brambůrků u večerního sledování televize. Připravit si ji můžeme na slano i na sladko a co se týče příchutí, fantazii se tu meze nekladou:
BBQ pečená cizrna
- 2 konzervy cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička chilli
- 1 lžička cibule
- 1 lžička česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička třtinového cukru

Pečená cizrna s medem a skořicí
- 2 konzervy cizrny
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce medu
Cizrnu nejdříve slijeme, propláchneme vodou a necháme proschnout na utěrce. Troubu si zatím necháme předehřát na 180°C a na plech či pekáč připravíme pečící papír. Cizrnu pečeme rovnoměrně rozprostřenou na pečícím papíru 40 – 60 minut, přičemž respektujeme vlastnosti naší trouby a cizrnu kontrolujeme. Pokud je cizrna křupavá, máme hotovo. Křupavou cizrnu v míse smícháme s připraveným olejem, zasypeme námi vybraným kořením a promícháme. Cizrnu schválně nepečeme rovnou s kořením, protože by zhořklo a spálilo se. Pokud chceme, můžeme však cizrnu s kořením po promíchání do trouby dát ještě na 5 minut. Cizrna s medem a skořicí nám například hezky zkaramelizuje.
Zdroj: TGIF - This Grandma is Fun
3. Čokoládový puding z avokáda
Avokádo je plné zdravých tuků a už dávno se nepoužívá jen jako hlavní přísada guacamole. Je nedílnou součástí pestrého jídelníčku a dobře na sebe naváže jiné chutě. I proto z něj můžeme udělat třeba i puding, který je navíc paleo a jeho příprava je nesmírně jednoduchá. Na čokoládový puding z avokáda budeme potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- ¼ hrnku kakaa
- 1 lžíce medu
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi, dokud nedosáhneme vláčné pudingové struktury. V případě potřeby můžeme přidat ještě trochu medu. Podáváme se špetkou čokolády a kokosu či s oblíbeným ovocem.
Zdroj: Wicked Spatula
4. Nepečené müsli tyčinky
Pět ingrediencí, čtvrt hodiny přípravy a máte vystaráno na 10 svačin dopředu. Tedy za předpokladu, že pekáč se směsí vloček, ořechů a datlí nezmizí dřív, než řeknete „tyčinka“. Na 10 tyčinek budeme kromě pekáče o rozměru cca 20x20 cm potřebovat:
- 1 hrnek datlí (ideálně typ medjool)
- ¼ hrnku javorového sirupu či medu
- ¼ hrnku burákového nebo mandlového másla
- 1 hrnek opražených nasekaných mandlí
- 1 ½ hrnku ovesných vloček
Datle rozmixujeme do struktury podobné těstu. Med a burákové máslo rozehřejeme v menším rendlíku na mírném plameni. Do velké mísy dáme vločky, mandle a rozmixované datle a směs medu a burákového másla s nimi zamícháme. Směs přendáme do menšího pekáče vystlaného pečícím papírem a pořádně stlačíme. Pekáč následně dáme na nejméně 20 minut odpočinout a zatuhnout do lednice. Velký müsli čtverec by pak měl jít z pekáče snadno vyndat a na prkénku naporcovat na 10 menších tyčinek. Ty následně uchováváme ve vzduchotěsné krabičce, i když déle než pár dní doma nikomu určitě nevydrží. Fantazii se v případě tyčinek navíc meze nekladou a do směsi můžeme přidat klidně i kousky čokolády či sušeného ovoce.
Zdroj: Minimalist Baker
5. Vločky s burákovým máslem
Takzvané „overnight oats“ (vločky přes noc) jsou čím dál tím víc populární. Stačí smíchat několik ingrediencí, dát do lednice a chutná snídaně či svačina jsou za pár hodin na světě. Jednodušší už to v dnešní uspěchané době zkrátka být nemůže. Na vločky s burákovým máslem budeme potřebovat:
- ½ hrnku mandlového mléka
- ¾ lžíce chia semínek
- 2 lžíce burákového nebo mandlového másla
- 1 lžíce javorového sirupu
- ½ hrnku ovesných vloček
Do zavařovací sklence dáme mandlové mléko, chia semínka, burákové máslo, javorový sirup a pořádně promícháme. Přidáme vločky a opět důkladně promícháme. Sklenici zavřeme a směs necháme v lednici nejméně 6 hodin, ideálně však přes noc. Před konzumací vločky můžeme dozdobit banánem, jahodami či jiným čerstvým ovocem.
Zdroj: Minimalist Baker
Komentáře (0)