KATEGORIE
SPECIÁLNÍ PROJEKTY
BLOGY
Přihlásit se
ODEBÍRAT ZPRÁVY
jidlo

Čtyřchodové valentýnské menu, kterým partnera uhranete

Blíží se den svatého Valentýna a možná si kladete otázku, čím nejlépe vyjádříte svou nekonečnou lásku ke svému protějšku. Vlastnoručně připravená večeře o čtyřech chodech je tím jediným a správným klíčem k srdci žen i mužů. A jak říká klasik: „žádná láska není tak opravdová, jako je láska k jídlu“ (George Bernard Shaw).

...

Určitá jídla mám spojená s určitými situacemi nebo zážitky. A tato konkrétní jídla mám spojená se šťastnými chvílemi svého bytí. Doufám, že se vám vybrané pokrmy budou zamlouvat, že si některé z nich oblíbíte, a při jejich opětovném ochutnání si vzpomenete třeba zrovna na příjemně strávený den sv. Valentýna.

Přeji dobrou chuť!


Předkrm: Lososový tatarák s listovým salátem

Rychlý a velmi chutný předkrm. Navnadí vaše chuťové pohárky na další a ještě lepší chody.

Budete potřebovat:

pro 4 - 5 osob příprava: 20 - 30 minut         

Na tatarák:

  • 500 g čerstvého lososa bez kůže a kostí
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • mořskou sůl a mletý pepř
  • opečený toustový chleba

Na listový salát:

  • 200 g listového salátu k podávání (polníček, rukola)
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Příprava lososového tataráku:

Lososa zbavíme kůže a případných kostí a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Přidáme k němu nasekaný kopr, najemno nakrájené šalotky, lžíci olivového oleje, lžíci citronové šťávy, lžičku dijonské hořčice, mořskou sůl a pepř.

Směs důkladně promícháme a necháme odpočinout asi 5 minut. Odstátou směs znovu zkusíme a dochutíme, přidáme pár kapek olivového oleje a znovu vše zamícháme.

Podáváme vychlazené s opečeným toustovým chlebem a listovým salátem.

Příprava listového salátu:

V misce smícháme 1 lžíci bílého vinného octa se 2 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Takto připravenou zálivku přidáme k omytému salátu (těsně před podáváním) a promícháme.


 

Polévka: Smetanová žampionová polévka

Polévka ve francouzském stylu. Velmi jednoduchá a chuťově vyvážená.

Budete potřebovat:

pro 6 osob       celková příprava: 40 minut

  • 500 g žampionů
  • 1 cibuli
  • 100 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 1,5 l horké vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • šťávu z půlky citrónu
  • svazek pažitky nebo hladkolisté petrželky
  • sůl
  • pepř

Na ozdobu a dochucení polévky:

  • 6 žampionů
  • nasekanou pažitku nebo hladkolistou petržel
  • olivový olej

Příprava:

Veškeré žampiony (ty do polévky i na ozdobu) očistíme a nakrájíme na plátky. Do polévkového hrnce vložíme 50 g másla a na drobno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme.

Jakmile je cibule orestovaná, přidáváme postupně a za stálého míchání do hrnce mouku. Hotovou jíšku přelijeme vroucí vodou, nebo zeleninovým vývarem a dochutíme solí a pepřem. Směs necháme vařit pod pokličkou na mírném ohni.

Mezitím, co se polévka vaří, vezmeme si větší pánev, ve které rozpustíme 50 g másla a na něm orestujeme plátky žampionů. Jakmile mají žampiony lehce zlatavou barvu, přidáme k nim sůl a citrónovou šťávu. Takto připravené žampiony přidáme do polévkového hrnce k našemu základu.

Od tohoto okamžiku vaříme polévku cca 10 minut na mírném ohni.

Zatímco se polévka vaří, orestujeme na 1 polévkové lžíci másla žampiony, které přidáme do polévky až na samotný závěr. Budou sloužit jako ozdoba, ale také k chuťovému doladění polévky – mám raději, když je v polévce něco, do čeho si můžu kousnout :).

V dalším kroku smícháme smetanu a žloutky (o pokojové teplotě) v kompaktní hmotu pomocí metličky.

Po 10 minutách vaření vypneme sporák a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Jakmile je polévka rozmixovaná, velmi opatrně do ní přidáváme směs ze žloutků a smetany. Polévku důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem (hodně, hodně pepře a málo soli) a na konec přidáme pažitku (petrželku) a zbývající orestované žampiony.

Podáváme v hlubokém talíři nebo polévkové misce, posypané pažitkou (petrželkou) a pokapené olivovým olejem.


 

Hlavní chod: Kuřecí nugetky s kari dresingem a opečenými bramborami

(Značka: zdravý FAST FOOD)

Jedním slovem vynikající. I přesto, že je tento pokrm časově náročnější, stojí opravdu za to. Na talíři vypadá luxusně a uspokojí každý mlsný jazýček.

Budete potřebovat:

pro 4 osoby     celková příprava: 90 minut

Na dresing:

  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 - 3 lžičky kari
  • špetku soli
  • 1 stroužek prolisovaného česneku

Na kuřecí nugetky:

  • 600 g kuřecích prsou, rozkrájených na kousky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 24 lžic cornflakes, rozdrcených
  • 6 lžic strouhaného parmezánu
  • koření dle chuti (nejvíc se mi osvědčilo „kuře sedmi bylin“ cca 6 lžiček)
  • sůl a pepř
  • olivový olej na potření plechu
  • opečené brambory (hranolky), jako příloha

Příprava kari dresingu:

Jako první si připravíme dresing. Jogurt vložíme do misky, přidáme lžičku kari, špetku soli a prolisovaný česnek. Vše promícháme a necháme vychladit v lednici. Čím déle, tím lépe minimálně 20 minut.

Příprava kuřecích nugetek:

Předehřejeme troubu na 200 °C. Vyložíme plech pečícím papírem a pokapeme olivovým olejem. Očistíme a přibližně na stejné kousky nakrájíme kuřecí prsa.

Poté si připravíme strouhanku na obalování masa. V míse smícháme rozdrcené cornflakes (drtím je pomocí válečku na těsto) s kořením „kuře sedmi bylin“ a parmezánem. Do druhé misky nalijeme 6 lžic olivového oleje.

Nakrájené maso osolíme (ale ne moc, protože použité koření „kuře sedmi bylin“ je poměrně slané) a opepříme. Poté maso vložíme do misky s olivovým olejem (maso se snažíme v oleji obalit rovnoměrně, ze všech stran) a nakonec obalíme v předem připravené strouhance s cornflakes, kořením a parmezánem.

Připravené maso skládáme na plech. Pečeme 8 až 10 minut z jedné strany a 5 minut ze strany druhé.

Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky.


 

Dezert: Čokoládové suflé podle Emanuele Ridi

A protože čokoláda neodmyslitelně patří ke svatému Valentýnu, a protože je čokoládové suflé opravdovou celebritou mezi dezerty, přináším vám poměrně jednoduchý recept na toto výborné, ale poněkud záludné jídlo.

Pevně věřím, že se vám povede, poněvadž recepty od Emanuele Ridi se vždycky povedou :).

Budete potřebovat:

pro 4 osoby     celková příprava: 20 minut    pečení: 8 – 10 minut

  • 250 g másla
  • 100 g cukru krystal
  • 200 g čokolády
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 5 vajec

Příprava:

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. 

V míse vyšleháme vejce s cukrem a rozpuštěným máslem, přidáme rozpuštěnou čokoládu, kakao a postupně přisypáváme hladkou mouku.

Krémem naplníme cukrářský pytlík a plníme formy (například na muffiny), které nejdříve vyplníme kusem pečícího papíru, aby se krém nepřipekl ke stranám. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 8 - 10 minut, čokoláda uvnitř tak zůstane tekutá.

Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.


 


ZPĚT NA KATEGORIE

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vstoupit do diskuse (0 příspěvků)

Komentáře (0)

ODESLAT ZPRÁVU
Vložit obrázek