
Zpestřete si své jídlo těmito omáčkami.
Bešamel
Klasická italská omáčka, kterou v Itálii přidávají snad ke všemu. Jemná omáčka může být třešničkou na dortu k pečené rybě s hranolky, podávat jí můžete k zelenině, těstovinám a dalším pokrmům.
Ingredience:
- Máslo
- Mouka
- Mléko
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Do hrnce nalijte dva hrnečky mléka a zahřejte. Nevařte! V hluboké pánvi nechte roztát tři lžíce másla, přisypte dvě lžíce mouky a dobře promíchejte. Po malých troškách přilévejte teplé mléko a intenzivně míchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Směs provařte asi 2 minuty, omáčka by měla zhoustnout. Jemně osolte a opepřete. Přidat můžete špetku muškátového oříšku, ale není to nezbytně nutné.
Omáčku můžete podávat s těstovinami a rajčatovou omáčkou nebo čerstvými rajčaty.
Rajčatová omáčka
Tato italská omáčka je ideální k těstovinám anebo na pizzu.
Ingredience:
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 konzerva rajčat
- 2 čerstvá rajčata
- Rajčatový protlak
- Oregano
- Pepř, sůl, cukr
Postup:
Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Asi po 7 až 8 minutách přidejte lžíci oregana, konzervu rajčat a dvě lžíce rajčatového protlaku anebo kečupu (pokud použijete rajčatový protlak, musíte ještě osladit lžičkou cukru). Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Poté přidejte čerstvá rajčata bez slupky, dochuťte pepřem a solí a je hotovo!
Česnekový dresink
Jednoduchá a přitom výtečná omáčka. Hodí se k bramborám a hranolkům, ale třeba i jako pomazánka na jednohubky.
Ingredience:
- Kopr
- 250 g zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř
Postup:
Lístky kopru nasekejte najemno, stonky vynechejte. Plochou stranou čepele nože lístky kopru pomačkejte, abyste uvolnili šťávu. Kopr poté smíchejte se smetanou a česnekem, dochuťte solí a pepřem a omáčka je hotová.
Hořčičný dresink
Krémová hořčičná omáčka je ideální třeba k rybě.
Ingredience:
- 200 ml smetany
- Hořčice plnotučná
- Hořčice kremžská
- Med
- Citron nebo limetka
- Bylinky
Postup:
Na pánev nalijte smetanu, přimíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice a 4 lžíce kremžské. Prohřívejte na mírném ohni. Přidejte 2 lžičky medu a šťávu z čtvrtky citronu nebo limetky.
Do omáčky můžete přidat hořčičná semínka a koriandr, napřed je ale prohřejte na suché pánvi. Semínka musí popraskat, až pak je můžete přimíchat do omáčky.
Jakmile začne omáčka houstnout, přidejte bylinky. Kopr, petrželku, pažitku nebo cokoli podle vaší chuti.
Omáčka je hotová!
Sýrová omáčka
Perfektní k těstovinám anebo vařeným bramborám.
Ingredience:
- 200 g taveného sýra
- 10 ml oleje
- 200 ml smetany
- 50 g tvrdého sýra
- Bazalka, pepř
Postup:
Olej, smetanu a sýr dobře promíchejte a prohřejte na mírném ohni. Jakmile projde omáčka varem, přidejte bazalku a pepř. Nakonec přidejte 50 g tvrdého nastrouhaného sýra a odstraňte z plotny.
Domácí tatarka
Ideální k bramborám, sýru nebo rybě.
Ingredience:
- 6 lžic majonézy (je možné nahradit z poloviny zakysanou smetanou, pokud nemáte rádi majonézu, použijte jen smetanu).
- Kyselá okurka
- Petrželka
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
Postup:
Okurku a petrželku nakrájejte najemno a smíchejte s majonézou nebo smetanou. Přidejte česnek, osolte a opepřete. Nechte odležet v lednici alespoň 1 hodinu. Pokud budete chtít, můžete ještě přidat šťávu z čtvrtky citronu a lžičku hořčice a najemno nakrájenou jarní cibulku.
Medový dresink
Dresinky s medem se hodí snad ke každému smaženému, pečenému nebo grilovanému jídlu. Výborně chutnají třeba s grilovaným kuřetem.
Ingredience:
- ½ hořčice
- 1/4 hrnečku medu
- Strouhaný zázvor
Postup:
Smíchejte hořčici (použít můžete plnotučnou i kremžskou), med a zázvor a nechte omáčku odležet hodinu v lednici.
Omáčka z červeného vína
Ideální omáčka ke každému masu nebo hranolkům. Nemusíte se bát podávat tuto omáčku dětem, všechen alkohol se z vína vypaří a zůstane jen chuť a vůně.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (lepší je bílá nebo červená)
- 2 sklenky vína
- 175 ml vody
- 40 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- Petržel, sůl, pepř, cukr
Postup:
Osmahněte cibulku na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, zalijte ji vínem a vodou. Na mírném ohni vařte asi 10 minut. Pak přimíchejte máslo a mouku. Dobře promíchejte. Po odstranění z tepla dochuťte petrželkou, solí, pepřem a pokud je omáčka příliš kyselá, oslaďte trochou cukru.
Žampionový dresink
Dresink dobře chutná s bramborami, knedlíky i těstovinami.
Ingredience:
- 200 g žampionů
- 1 cibule
- 150 g smetany
- Česnek
- Bylinky podle chuti
Postup:
Houby a cibuli najemno nakrájejte a smíchejte a osmahněte na pánvi. Zalijte smetanou a duste dalších 5 až 7 minut. Poté přidejte bylinky a česnek.
Pokud chcete mít omáčku hladkou, můžete ji rozmíchat v mixéru.
Barbecue omáčka
Tuhle omáčku jistě každý zná, ale víte, že si ji můžete snadno připravit doma? A nemusíte kvůli tomu shánět žádné exotické suroviny. Postačí věci, které máte běžně doma.
Ingredience:
- 50 g másla
- Cibule
- 200 ml kečupu nebo rajčatového protlaku
- 50 g medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- ¼ lžičky pepře
Postup:
Na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a osmahněte ji. Jakmile zhnědne, přidejte kečup nebo rajčatový protlak, zalijte přibližně třetinou hrnku vody a povařte. Po několika málo minutách přidejte med, citronovou šťávu a pepř. Chvíli vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne.
Hotovo!
Andaluská omáčka
Ingredience:
- 200 g majonézy
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžíce koňaku
- Cibule
- Citronová šťáva
- Pepř
Postup:
Smíchejte majonézu, kečup, koňak, najemno nakrájenou cibuli, citronovou šťávu a mletý pepř. Misku s omáčkou zakryjte fólií a nechte hodinu odležet v lednici.
Salsa
Oblíbená španělská omáčka se hodí k těstovinám, tortillám nebo nachos.
Ingredience:
- 15 cherry rajčátek
- 1 stroužek česneku
- Kopr, pažitka
- 1 lžička octa
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Postup:
Rozmixujte rajčátka, česnek, kopr a pažitku. Přidejte ocet, rajčatový protlak a olivový olej. Osolte a opepřete podle chuti.
Pesto
Výborná pomazánka na jednohubky, hodí se i k nachos nebo do zeleninového salátu.
Ingredience:
- 50 g parmazánu
- 50 g bazalky
- 2 hřebíčky
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce piniových oříšků
- 100 ml olivového oleje
- Sůl
Postup:
Rozmixujte bazalku, hřebíčky, česnek, parmazán, olivový olej, piniové oříšky, sůl.
Sladkokyselá omáčka
Známá asijská omáčka, která se hodí snad ke všemu od rýže po brambory.
Ingredience:
- 1a1/2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- Sojová omáčka
- 100% pomerančový džus
- 4 lžíce vody
- 1 lžička kukuřičné mouky
Postup:
Smíchejte cukr s octem, rajčatovým protlakem, trochou sójové omáčky a 3 lžícemi pomerančového džusu. V oddělené misce smíchejte vodu s kukuřičnou moukou a poté je smíchejte se zbytkem směsi.
Směs nakonec přiveďte k varu a omáčka je hotová.
Lehký italský dresink
Vynikající k salátům a jakékoli zelenině.
Ingredience:
- 2a1/2 lžíce olivového oleje
- 1a1/2 balzámového octa
- 1 stroužek česneku
- ¼ lžičky soli
- Pepř podle chuti
Postup:
Smíchejte olivový olej, sůl, pepř, balzámový ocet a menší stroužek česneku. Vše dobře protřepejte, ať se chutě dobře spojí.
Tzatziki
Lze použít jako pomazánku na jednohubky nebo třeba jako dresink k bramborám a smaženému květáku. K tzatziki se také skvěle hodí chuť oliv.
Ingredience:
- 125 ml bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 okurka (oloupaná a nastrouhaná)
- 1 lžíce olivového oleje
- Citronová šťáva
- Kopr, petrželka, sůl
Postup:
Rozmixujte jogurt, česnek, okurku, olivový olej a citronovou šťávu. Přidejte petrželku, kopr a sůl. Nechte odležet v lednici.
Dresink z červené řepy
Ingredience:
- Řepa
- Okurka
- 100 g majonézy
- 100 g smetany
- 2 lžíce křenu
Postup:
Řepu najemno nastrouhejte, smíchejte s najemno nakrájenou okurkou, smetanou a majonézou. Nakonec přidejte křen.
Kari omáčka
Indický dresink se hodí snad na všechno. Dobrá je k masu i vegetariánským jídlům. Výtečně chutná s rýží.
Ingredience:
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mouky
- Vývar nebo voda
- 2 lžíce kari
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce zakysané smetany
- Lžička hořčice
Postup:
Osmahněte cibuli a česnek, opatrně posypte moukou a míchejte. Poté sejměte z plotny a zalijte vývarem anebo vodou. Vmíchejte kari a vraťte na plotnu. Po 5 minutách přidejte citronovou šťávu a hořčici. Nechte mírně vychladnout a nakonec vmíchejte smetanu. Podávejte teplé.
Pikantní turecká omáčka
Ingredience:
- 2 velké cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku nebo čerstvé rajče (zbavené slupky)
- 1 červená paprika
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy nebo octa
- Sůl, pepř, koriandr, kopr
Postup:
Smíchejte 2 nakrájené cibule s rajčatovým protlakem anebo velkým rajčetem. Přidejte papriku. Vše rozmixujte. Nakonec přimíchejte olivový olej, sůl, pepř, koriandr a kopr. Pokapejte citrónovou šťávou nebo octem. Dobře promíchejte, provařte a můžete podávat.
Komentáře (0)