
Dva lidé zemřeli a další jsou v kritickém stavu poté, co při oslavách Silvestra v Japonsku pozřeli koláčky s názvem moči. Rýžové koláčky, které se vyrábí z uvařené lepivé rýže, která se následně roztluče v pastu a vytvaruje do tvaru oblých koláčků a uvaří či upeče, se tradičně podávají na sladko i na slano – například v zeleninovém vývaru či plněné zmrzlinou.
Koláčky jsou však velmi žvýkavé a lepivé a před spolknutím vyžadují pořádně rozkousat, s čímž mohou mít problém především senioři a malé děti, které nejsou zvyklé na pevnou stravu a podobnou texturu pokrmů. Pokud však koláček pořádně nerozkoušete a spolknete větší kus vcelku, vystavujete se hrozbě udušení. Nerozkousaný koláček může strávníkovi snadno uvíznout v krku a u jedince je pak velmi pravděpodobné zadušení. 90% takto koláčky přidušených je podle japonských médií starších 65 let.
Moči se vyrábí utlučením uvařené lepivé rýže v pastu a následné vytvarování do oblých koláčků, které se upečou či uvaří...
Jak si tedy moči užít, aniž byste se vystavovali riziku? Odborníci a správní orgány radí: žvýkejte, žvýkejte, žvýkejte. Koláčky pro větší bezpečnost taky není od věci nakrájet na menší kousky, což ocení především zmínění mladší a starší strávníci, kteří mají problém se žvýkáním a kousáním.
Komentáře (0)