
Citronový dezert
Ingredience:
- ¼ hrnku jemně nastrouhaných vlašských ořechů
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rozteklého másla
- 230 g sýru typu mascarpone
- 1 hrnek moučkového cukru
- 230 g chlazené šlehačky
- 100 g citronové šťávy (práškové nebo čerstvé)
- 3 hrnky mléka
- Pudink
Postup:
V kuchyňském robotu rozmixujte vlašské ořechy, mouku, cukr a máslo. Připravte si sklenice nebo pohárky (asi 24). Do každé sklenice dejte po lžíci výsledné směsi z ořechů. Smíchejte sýr se šlehačkou a postupně vmíchávejte moučkový cukr. Výslednou směsí naplňte sklenice zhruba do poloviny. Z mléka uvařte pudink. Sklenky jím naplňte po okraj. Nakonec posypte oříšky a ozdobte šlehačkou. Před podáváním uchovávejte v ledničce.
Banánovo-čokoládový dort
Ingredience:
- 100-200 g sušenek
- 50-100 g másla
- 2-3 banány
- 400 ml zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 6 lžic cukru
- 3 lžíce kakaa nebo 80-100 g tmavé čokolády
- 10 g želatiny
Postup:
Želatinu připravte podle návodu na obalu. Sušenky rozemelte v mixéru na prášek. Máslo rozpusťte a přidejte k sušenkám. Dobře promíchejte. Dno formy vyložte rovnoměrnou vrstvou sušenkové hmoty, tak vytvoříte korpus pro dort. Formu vložte vychladit na 30 minut. Do hrnce nalijte mléko, cukr, želatinu a kakao. Zahřívejte a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Nevařte, jen prohřívejte!
Přidejte smetanu a promíchejte.
Oloupejte banány a nakrájejte. Vyložte banány rovnoměrně na korpus a nakonec vše zalijte čokoládovou hmotou. Dejte do lednice alespoň na 3 hodiny.
Nepečená roláda
Ingredience:
- 200 g sušenek
- 100 ml vody
- 20-100 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 80 g strouhaného kokosu
- 80 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
Postup:
Sušenky nadrťte a smíchejte s kakaem. V horké vodě rozpusťte cukr a nechte vychladnout. Vychladlou sladkou vodu postupně přidávejte k sušenkové hmotě a míchejte. Kokos smíchejte s máslem a moučkovým cukrem.
Sušenkovou hmotu rozválejte na potravinářské fólii do obdélníka. Shora těsto namažte kokosovou hmotou a těsto zaviňte do role. Na hodinu dejte do mrazáku. Poté roládu okamžitě po vyndání nakrájejte ostrým nožem na plátky.
Dort s arašídovým máslem
Ingredience:
- 30 g čokoládových sušenek
- ¾ hrnku cukru
- 6 lžic másla
- ½ lžičky skořice
- 100 g sýra typu mascarpone
- 1/3 hrnku arašídového másla
- 1 hrnek šlehačky
Postup:
Sušenky nadrťte (buď za použití kuchyňského robota, nebo ručně v plastovém sáčku). Smíchejte sušenky, roztavené máslo, cukr a skořici. Směsí rovnoměrně vyložte dno dortové formy a nechte hodinu chladit v lednici.
Smíchejte arašídové máslo, cukr, smetanový sýr a šlehačku. Jakmile vyndáte formu z lednice, nalijte na korpus arašídovou směs a znovu vraťte do lednice. Po 2-3 hodinách můžete vyndat, ozdobit ořechy nebo čokoládou a podávat.
Ledový koláč
Ingredience:
- 550 g sušenek
- 1 a ½ lžíce rostlinného oleje
- 1 hrnek vanilkového jogurtu
- 500 g smetany
- ½ lžičky vanilky
- 1 hrnek směsi na palačinky
Postup:
Rozdrobte sušenky. Smíchejte je s máslem a vytvořte korpus na dně formy. Dejte chladit. Smíchejte vanilkový jogurt a 250 g smetany. Přidejte vanilku a znovu promíchejte. Postupně vmíchejte směs na palačinky.
Výslednou hmotu nalijte na korpus a vraťte do lednice alespoň na 1 hodinu. Před podáváním zalijte dort zbývající smetanou a ozdobte.

Karamelová rýže v čokoládě
Ingredience:
- 8 lžic másla
- 1 hrnek třtinového cukru
- 6 lžic šlehačky
- 1 lžička vanilky
- Špetka soli
- 300 g marshmallow
- 7 hrnků uvařené rýže
- ¼ hrnku nastrouhané čokolády
Postup:
Formu vymažte olejem. Ve velkém hrnci roztavte máslo, vmíchejte cukr a smetanu a za neustálého míchání prohřívejte 2 minuty. Směs by ale neměla vařit!
Ztlumte plamen a přidejte špetku soli, vanilku a marshamllow. Pokračujte v míchání. Nakonec vmíchejte rýži. Rýži obalenou karamelovou směsí pak vložte do připravené formy. Čokoládu rozpusťte a nalijte na rýži. Nakonec dejte na pár hodin zchladit do lednice.
Nepečený cheesecake
Ingredience:
- 500 g tvarohu
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 10 g želatiny
- 2/3 sklenice vody
- 250 g sušenek
- 100 g másla
- Ovoce nebo marmeláda
- Postup:
Sušenky rozmixujte na jemný prášek a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a rozložte na dno sušenkovou hmotu.
Připravte si želatinu (pokud není na zadní straně obalu návod, postupujte následovně: želatinu rozmíchejte ve vodě a nechte 10 minut odstát. Poté vložte hrnek s želatinou do hrnce s vařící vodou a za stálého míchání čekejte, dokud nebude želatina hotová.) Tvaroh smíchejte s kondenzovaným mlékem a želatinou. Důkladně smíchejte.
Tvarohovou hmotu nalijte na korpus ze sušenek. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice na minimálně 3 hodiny. Při podávání přidejte ovocnou omáčku nebo marmeládu.
Komentáře (0)