
1. Posílí náš imunitní systém
Mrkev je doslova nabitá antioxidanty, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém. Najdeme v ní hojně zastoupeny vitamín C, vitamín E a selen.
Před škodlivým působením bakterií a virů nás ochrání nejen vitamín C podporující náš imunitní systém. Mrkev je také bohatým zdrojem betakarotenu, který zajišťuje ochranu buněk před bakteriemi a viry.
Chcete-li posílit imunitní systém, místo po různých doplňcích vitamínů sáhněte raději po sklence mrkvové šťávy. Pro zdravý imunitní systém je vhodné pít jednu sklenici (200 ml) čerstvé šťávy nejlépe ráno nalačno.
Váš imunitní systém posílí také vařená mrkev. Obsahuje sice minimum vitamínu C (ten se totiž ztrácí tepelnou úpravou), zato v ní najdete větší množství betakarotenu, který je rovněž prospěšný a vyvážený imunitní systém se bez něj neobejde.
Jelikož se betakaroten v našem těle přeměňuje na vitamín A, vitamín rozpustný pouze v tucích, nezapomeňte přidat k mrkvi menší množství tuku.
2. Je přírodním lékem
Mrkev patří mezi přírodní prostředky hojně užívané v lidovém léčitelství. Najdeme v ní betakaroten, vitamíny A, B1, B2. C, D, E, K, hořčík, jód, selen, draslík, fosfor, měď, vápník, železo i vlákninu.
Doplněk stravy s tak příznivým složením budete v přírodě hledat jen těžko. A na rozdíl od různých chemických doplňků mrkev pořídíte za pár korun.
Tato kořenová zelenina nám pomáhá nejen k dobrému zraku, je také vynikajícím pomocníkem při nemocech jater, zánětech kloubů, revma, nemocech střev, průjmu, astmatu a dokonce i proti obávané rakovině.

Vědci totiž zjistili, že mrkev obsahuje přírodní pesticid falcarinol, který disponuje silnými protirakovinnými účinky. Pomocí falcarinolu chrání mrkev své kořeny před houbami.
Víte, že tato sladká oranžová zelenina také skvěle hojí spáleniny a opařeniny? Stačí ji na jemno nastrouhat a naplácat na postižené místo.
3. Pomáhá nám zhubnout
Někteří lidé se při hubnutí vyhýbají mrkvi. Důvodem je její sladká chuť, kterou si spojují s vyšším obsahem sacharidů a tím i kalorií. Mrkev však naopak mnoho sacharidů neobsahuje, ve 100 g této čerstvé zeleniny najdeme jen zhruba 148 kJ.
Pokud byste hledali v mrkvi větší množství sacharidů, budete zklamáni, 100 g mrkve totiž obsahuje pouhých 7 g sacharidů. Zato v ní najdeme spoustu vlákniny, která podporuje hubnutí.
Sladká chuť mrkve může také uspokojit naše chutě na sladké, které míváme zejména, když si hlídáme kalorie a snažíme se zhubnout.
4. Pročistí naše tělo zevnitř i zvenčí
Mrkev je pro své detoxikační účinky hojně užívaná v mnoha detoxikačních kúrách, zejména v podobě šťávy. Díky vitamínu A zbaví játra toxinů a nadbytečného tuku. Navíc má na naše tělo, stejně jako každá zelenina, zásadotvorné účinky.
Tato zdánlivě obyčejná zelenina rovněž patří mezi přírodní prostředky, schopné na sebe chemicky vázat těžké kovy a odvádět je z těla ven.
Pro zvýšení účinnosti je vhodné kombinovat mrkvovou šťávu s dalšími zeleninovými i ovocnými šťávami, jako je například šťáva z červené řepy nebo z jablek.
Vyšší kvalitu pleti i vlasů si zajistíme nejen konzumací mrkve, můžeme si z ní připravit také pleťovou masku. Stačí uvařit dvě středně velké očištěné mrkve 2 až 3 minuty v páře, rozmixovat je, přidat jednu polévkovou lžíci medu, jednu polévkovou lžíci olivového oleje a šťávu z citronu.
Vzniklou směs rozmícháme na krém, lehce vmasírujeme na obličej a necháme zhruba čtvrt hodiny působit. Potom krém smyjeme vlažnou vodou.
6. Pomůže nám při opalování
Betakaroten obsažený v mrkvi nám může pomoci i při opalování. Spolu s dalšími látkami změní pigment naší pokožky k hnědšímu odstínu. Výsledkem je bronzová barva. Kromě toho v něm najdeme látky, které chrání naši kůži před UV slunečním zářením.
Pokud si někdo myslí, že nadbytkem konzumace mrkve si rychle a snadno pomůže ke krásné, bronzové pleti, velmi se mýlí. Pokud to s konzumací mrkve přežene, bude naopak jeho kůže žlutá s oranžovým odstínem, podobná barvě kůže při žloutence.
O takovou barvu kůže však rozhodně nestojíte.
7. Je součástí mnoha chutných receptů
Mrkev je možné chroupat čerstvou, přidat do mnoha salátů, pomazánek nebo ji tepelně upravit mnoha způsoby. Přidává se spolu s další kořenovou zeleninou do mnoha druhů polévek, podává se dušená na másle či s masem.
Způsobů, jak ji chutně upravit, je mnoho. Dokonce se z ní peče i mrkvové cukroví.
Její výhodou je nejen nízká cena, tato zelenina je také snadno stravitelná. Není náhoda, že první potravinu, kterou kojenec pozná kromě mateřského mléka, je čerstvá, vařená nebo dušená nastrouhaná mrkvička.
Pokud se vaše dítko při pohledu na mrkev šklebí odporem, dejte mu mrkvovou šťávu, kterou můžete namixovat například s ananasovou či jablečnou, pomerančovou nebo jinou šťávou. Uvidíte, s jakou chutí lahodnou šťávu vypije poté.
Komentáře (0)